parchet diicot
foto: arhivă

Un bărbat din Sibiu a ajuns în fața procurorilor fiind cercetat pentru mai multe infracțiuni, printre care trafic de influență și șantaj. Acesta a luat o mită de 7.000 de lei de la două persoane cărora le-a spus că le poate rezolva cu niște certificate fiscale, întrucât el cunoaște câțiva angajați la Direcția Fiscală Locală a Primăriei Sibiu și la cea din Primăria Șelimbăr. Mai mult, bărbatul, care este și patronul unui centru de colectare fier vechi, și-a amenințat competitorii și le-a spus să nu își mai facă reclamă tocmai pentru ca el să aibă monopol pe Sibiu. Totodată, individul a fost implicat într-o bătaie pentru a-i recupera unui prieten niște bani și a amenințat alte persoane care voiau să-l dea în judecată într-o altă speță. Sibianul va ajunge în fața judecătorilor pentru faptele sale, iar aceștia vor decide dacă va fi arestat preventiv.

„La data de 29.09.2021 organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu au fost sesizate prin denunţ cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de influență și cumpărare de influență. Prin ordonanţa din data de 13.01.2022 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, prev. şi ped.de art. 291 alin. 1 C.pen., raportat la art. 6 alin. 1 din Legea nr.78/2000 şi a 3 infracţiuni  de şantaj, prev. şi ped. de art. 207 alin.1 şi 3 C.penal.”, precizează prim procuror adjunct Ruginosu Mihaela, înlocuitor al purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Trafic de influență – A primit 7.000 de lei pentru că s-a lăudat că are „pile”

Potrivit probatoriului, în cursul lunii august, dar și în noiembrie 2021, două persoane care aveau nevoie de certificate fiscale prin care să se ateste că nu figurează în evidențele organelor fiscale locale cu debite au cerut ajutorul unui bărbat din Sibiu. Acesta le-a dat asigurări că știe funcționari publici din cadrul Direcției Fiscale Locale a Primăriei Municipiului Sibiu și respectiv din cadrul Primăriei Şelimbăr și le-a promis că, în schimbul a 7.000 de lei, îi va ajuta.

A amenințat competiția

Același bărbat, care este administratorul unei firme care colectează fier vechi, a observat că, pe piață mai sunt și alte firme care se ocupă cu același lucru ca el. Fiindcă și-a dorit să dețină monopol în Sibiu, i-a amenințat pe patronii acelor firme și le-a determinat să renunțe să-și mai facă reclamă pe site-urile de profil.

„În cursul lunii noiembrie 2021, aceeaşi persoană, administrator al unei societăţi comerciale de colectare a deşeurilor feroase, a constatat că pe site-ul OLX, alături de anunțurile sale cu privire la prestarea acestor activități, sunt postate și anunțurile altor două persoane care prestau activități de colectare a deșeurilor feroase și neferoase pe raza acestei unități administrativ-teritoriale. În acest context, prin  amenințări cu acte de violență a determinat persoanele vătămate să nu își mai facă reclamă serviciilor de colectare a deșeurilor feroase și neferoase prin intermediul site-ul OLX, ștergând anunțurile postate pe acest site, inculpatul urmărind obținerea unui folos material injust prin deținerea monopolului în municipiul Sibiu în privința desfășurării acestei activități comerciale”, a precizat prim procurorul adjunct Ruginosu Mihaela.

Bărbatul a bătut o persoană ca să recupereze 6.000 de lei pentru un amic

În cursul lunii decembrie 2021, inculpatul a aflat că un amic al său nu reuşeşete să recupereze o datorie de 6.000 de lei de la o persoană. Ca urmare, împreună cu mai mulţi bărbaţi, au căutat persoana vătămată pe care apoi au agresat-o fizic, spre a o determina astfel, prin constrângere, să procedeze la restituirea sumei menţionate.

„Totodată,  la sfârşitul anului 2021 prin amenințarea cu devoalarea unor fapte compromițătoare și cu acte de violență, îndreptate asupra sa şi asupra membrilor familiei, a determinat o altă persoană vătămată să renunțe la un proces civil desfăşurat în contradictoriu cu inculpatul şi să îşi diminueze pretențiile sale inițiale de la 10.000 de euro la 5000 euro”, mai spun procurorii.

În cursul zilei de joi judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Sibiu a fost sesizat cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 zile.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul IPJ Sibiu, Serviciul de investigare a Criminalităţii Economice , al  lucrătorilor de poliţie din cadrul IGPR Direcţia Operaţiuni  Speciale şi IPJ sibiu Serviciul  Operațiuni Speciale.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu