Valeriu Gheorghita

Probabil nu se va ajunge la doza a patra de vaccin pentru coronavirus, și este prea devreme pentru a vorbi despre vaccinare periodică, strategia urmând să se schimbe în viitor, a declarat vineri Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, la Digi24.

Gheorghiță spune că schema completă și doza booster asigură un nivel suficient de protecție pe o perioadă îndelungată de timp.

Boala va intra într-o perioadă endemică, apreciază coordoanatorul, virusul va circula și va afecta cu precădere persoanele vulnerabile. În aceste condiții și va exista un sistem de supraveghere care va identifica prin secvențiere care este varianta virală care circulă și ce probleme pune iar vaccinarea se va concentra, cu un vaccin adaptat la acea variantă, pe imunizarea celor mai vulnerabile persoane.

„Nu cred că vom merge mai departe cu o doză de booster efectuată la anumite intervale de timp și nu vom mai vorbi de o vaccinare în masă a populației, ci de o vaccinare adresată persoanelor vulnerabile”, a spus Gheorghiță.

Cercetarea se va concentra, spune Gheorghiță, pe dezvoltarea unui vaccin multivalent, cu o acoperire cât mai bună și mai extinsă.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.