energie inquam photos octav ganea 19

Potrivit unor surse observator, s-a ajuns la un acord politic în privința facturilor la energie. Începând cu 1 Februarie, prețul va fi de 68 de bani per kilowatt/oră.

Şi liberalii, dar şi social-democraţii au venit în coaliţie cu câte un pachet de măsuri pe care le discută. Potrivit surselor Observator, de la 1 februarie consumatorii casnici şi IMM-urilear putea avea un preţ reglementat la energie de 68 de bani, iar pentru companiile mari care depăşesc 400 de Mw per lună, liberalii propun să le fie acordate vouchere de la stat, scrie observstornews.ro.

De cealaltă parte, social-democraţii mai propun şi dublarea consumului compensat. De asemenea, PSD-ul vrea reducerea TVA-ului la 5% pentru consumatorii casnici, precum şi pentru IMM-uri. Pentru ca statul să poată suporta aceste cheltuieli în plus, banii vor veni din suprataxarea companiilor din energie, dar şi din plata dividentelor plătite de acestea la bugetul de stat. Potrivit surselor Observator, dacă s-ar aplica aceste măsuri, gaura de la buget ar fi de 9 miliarde de lei. În mod excepţional, la această şedinţă au participat şi reprezentanţi ai ANRE care spun că aceste măsuri nu ar putea fi aplicate din pricina unor regulamente europene.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu