au explodat prețurile la taxele notariale pentru tranzacții imobiliare - centrul sibiului ”costă” cu peste 60 la sută mai mult

Piața imobiliară din Sibiu cunoaște o creștere a prețurilor de cel puțin doi ani încoace. Prețul de piață influențează și majorarea taxelor notariale, respectiv grila minimală după care se orientează notarii la încheierea contractelor de vânzare cumpărare pentru imobile și terenuri. Acestea au crescut față de anul trecut, astfel că și notarii sibieni încasează mai mulți bani.

Valorile minime tranzacționate pe piața imobiliară din Sibiu sunt stabilite de experți în funcție de zona în care se află un teren sau un imobil. Dar, după cum spun notarii, sunt influențate și de piața imobiliară și de majorările de prețuri de aici. ”Aceste valori sunt stabilite pentru tranzacțiile imobiliare, iar notarii nu au voie să taxeze mai jos de atât. Evident că prețurile din piață le influențează, pentru că dacă acestea cresc, și valoarea minimală din tabelul tarifelor trebuie să crească. Dar, în același timp, nu influențează tranzacțiile în sine, pentru că cine vrea să vândă sau re nevoie să vândă face asta, indiferent de taxele de la notar. În plus, cumpărătorul este cel care achită aceste taxe”, explică un notar sibian.

Taxe în creștere

Taxele notariale pentru tranzacțiile imobiliare cresc anul acesta față de anul trecut, ca urmare creșterii valorilor de piață minimale din tabelul orientativ pus la dispoziția notarilor.
au explodat prețurile la taxele notariale pentru tranzacții imobiliare - centrul sibiului ”costă” cu peste 60 la sută mai multAstfel, dacă anul trecut un metru pătrat de teren în zona A a Sibiului era evaluat la minim 980 de lei, anul acesta valoarea a crescut la 1.058 lei. Un metru pătrat de teren în zona B era anul trecut evaluat la 684 de lei, iar anul acesta este 739 de lei.

Cu un procent ceva mai mic au crescut valorile camerelor din blocurile de nefamiliști, cu baie la comun. Anul trecut, un metru pătrat al unei astfel de camere la demisol era evaluat la 1.633 de lei, în zona A, iar anul acesta este 1.682. Metrul pătrat al unei astfel de locuințe este mai scump la parter sau etajul 1- anul acesta 1.854 lei față de 1.800 lei anul trecut.

Valorile minimale ale apartamentelor situate în blocurile de locuințe variază și ele în funcție de numărul de camere, etajul și zona orașului în care se află.

Metrul pătrat dintr-o garsonieră aflată în zona A, la demisol, este de 2.984 de lei, mai scump decât metrul pătrat dintr-un apartament cu 5 camere, tot din zona A, tot la demisol, care este 2.633 de lei.

Valoarea cea mai mare după care se stabilesc taxele notarilor, este al unui metru pătrat dintr-o garsonieră aflată în zona A la parter sau etajul 1- 3.730 de lei.

Prețurile urcă dacă vorbim despre case de locuit sau apartamente la casă. Metrul pătrat din zona A este 3.658 lei într-o casă și 3.584 lei într-un apartament situat într-o casă. Anul trecut prețurile erau 3.325 lei și 3.275 de lei. În zona D metrul pătrat dintr-o casă este evaluat anul acesta la 2.566 față de anul trecut la 2.332, iar metrul pătrat al unui apartament situat într-o casă este anul acesta în zona d 2.514 față de 2.297 anul trecut.

Cum se folosesc aceste valori minimale

Valorile minimale din tabelul destinat activității notarilor sunt folosite la calculul taxelor notariale. ”Acestea nu sunt valorile din piața imobiliară, sunt valorile după care calculăm taxele notariale. Valoarea de piață, deci prețul la care se vinde un imobil sau un teren, se poate schimba de la o lună la alta. Acest lucru nu influențează valoarea din tabelul nostru. Taxele notariale și cele de carte funciară se vor calcula în funcție de aceste valori minimale din tabel, indiferent de valoare la care se vinde un bun imobil. Acestea sunt valori minime, sub acestea nu se poate taxa”, explică notarul sibian.

Dar, și la sistemul de calcul există niște reguli impuse. Se compară prețul de vânzare pe metru pătrat, indiferent că este vorba despre un teren sau un imobil, cu prețul din lista notarială. Iar taxele se aplică la valoarea mai mare dintre cele două, dar niciodată sub cea din tabel. Acesta este motivul pentru care de cele mai multe ori vânzătorul și cumpărătorul nu declară valoarea reală a tranzacției, ci una mai mică. Acest lucru se întâmplă la tranzacțiile cu banii jos, pentru că în cazul unui credit bancar nu este posibil.

”Noi nu avem de unde să știm aceste lucruri și evident că nu le încurajăm. Dar, între vânzător și cumpărător mai sunt negocieri înainte de a se prezenta la notar. Pentru că vânzătorul are de plătit impozit poate negocia cu cumpărătorul pentru o sumă extra care să acopere această plată”, spune notarul.

Până anul trecut orice sumă tranzacționată peste valoarea de 450.000 de lei era impozitată cu 3%, valoare plătită de vânzător. Acum dacă valoarea de grilă este mai mare, taxele se percep în funcție de aceasta, indiferent de prețul de vânzare, astfel că tranzacțiile impozitate o să fie mai multe ca până acum.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică