topul elevilor bursieri la sibiu - cei mai mulți învață la „goga”, „lazăr” și „brukenthal”
foto: arhivă

Aproximativ 6.000 de elevi din județul Sibiu vor primi burse de merit în acest semestru, iar cei mai mulți dintre ei învață la trei școli de top din orașul de pe Cibin. Este vorba despre școlari de la Colegiul Național „Octavian Goga”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” și Colegiul Național „Samuel von Brukenthal”, potrivit datelor Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu.

Ministerul Educației a anunțat, la începutul lunii ianuarie, că, după 10 ani, s-au modificat criteriile de acordare a burselor școlare. Bursele de merit se vor acorda, începând cu semestrul II al acestui an școlar, doar pentru elevii care au medii peste 9,50, față de 8,50 cum era până acum. Această decizie a stârnit o serie de reacții în rândul elevilor, deoarece, în urma modificării, mii de elevi din județ vor fi afectați și nu vor mai primi bani pentru rezultatele lor școlare.

Potrivit reprezentanților ISJ Sibiu, după precizările trimise de către Ministerul Educației, 5.742 elevi vor primi bursă de merit. Cei mai mulți dintre ei învață în mediul urban.

Cei mai mulți bursieri din Sibiu, la „Goga”, „Lazăr” și „Brukenthal”

Cele mai multe burse de merit vor fi acordate elevilor care învață la Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu, și anume 683 de burse de merit din 1.289 elevi cu drept de bursă, reprezentând un procent de 52,98%.

La Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” Sibiu se vor acorda 540 de burse de merit din 911 elevi, adică unui procent de 59,27%.

Și la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” Sibiu s-au înregistrat performanțele elevilor. 472 din 957 de elevi vor primi burse de merit, adică un procent de 49,32%.

La Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu sunt 353 de burse de merit din 665 elevi cu drept de bursă, adică un procent de 53,08%). De asemenea, 180 de elevi din 381 de la Școala Gimnazială „Regina Maria” Sibiu vor primi burse, asta însemnând 47,24% dintre elevii cu drept de bursă. Și la Școala Gimnazială Nr. 4 Sibiu se vor acorda 174 burse de merit din 379 elevi, adică unui procent de 45,91%). Totodată, la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu se acordă 162 burse de merit din 677 elevi, adică unui procent de 23,92%.

Și în municipiul Mediaș sunt elevi care iau burse de merit în semestrul al doilea. La Școala Gimnazială „Hermann Oberth” se acordă 133 burse, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” sunt 111 burse, la Liceul Teoretic „Axente Sever” sunt 103 burse, iar Colegiul „Școala Națională de Gaz” o sută de elevi primesc bursă de merit.

Performanțe și în mediul rural

Potrivit datelor ISJ Sibiu, se vor acorda burse și în școlile din mediul rural. De exemplu, la Școala Gimnazială Șeica Mare se acordă 41 de burse, la Școala Gimnazială „Octavian Goga” Rășinari și la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Șelimbăr se acordă 40 de burse , iar la Școala Gimnazială „Ioan Pop Reteganu” Orlat se acordă 38 de burse de merit.

Mai mulți elevi rămân fără burse

Odată cu modificarea criteriului de acordare a burselor de merit, mai mulți elevi sibieni vor rămâne fără burse. Fiindcă media a fost crescută de la 8,50 la 9,50, elevii din Școala Gimnazială Merghindeal, Liceul Tehnologic “Henri Coandă” și Liceul Tehnologic Cisnădie au rămas fără burse de merit în cel de-al doilea semestru.

Ultima oră

Comentariul meu