sonda petrol 1
FOTO arhivă

Petrolul și aurul au crescut miercuri, după ce NATO și Statele Unite au declarat că Rusia își sporește numărul de trupe în apropierea Ucrainei, iar publicarea minutelor de la ședința de luna trecută a Rezervei Federale a ajutat la revenirea acțiunilor pe Wall Street, relatează Reuters.

Datele privind vânzările cu amănuntul din SUA, mai puternice decât estimările, și datele privind inflația din Canada și Marea Britanie au contribuit la perspectivele de înăsprire a politicii monetare la nivel mondial, însă tensiunile geopolitice au ținut piețele în mare parte concentrate pe impasul din Ucraina.

NATO a pus sub semnul întrebării dorința declarată a Moscovei de a negocia o soluție la criză, una dintre cele mai profunde din ultimele decenii în relațiile dintre Est și Vest, și a acuzat Rusia că și-a intensificat consolidarea militară masivă în jurul Ucrainei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a susținut această evaluare, o perspectivă care a ridicat prețul aurului, un refugiu sigur, și a stimulat țițeiul împreună cu activele conexe, deoarece oferta ar fi și mai mult limitată de o invazie.

Contractele futures pentru țițeiul american au crescut cu 1,59 dolari, stabilindu-se la 93,66 dolari pe baril, în timp ce Brent a crescut cu 1,53 dolari, la 94,81 dolari.

Creșterile puternice înregistrate mai devreme pe piețele de acțiuni din Asia, în urma veștii de marți că Rusia își retrage o parte din trupe, s-au estompat în sesiunea europeană, indicele pan-european STOXX 600 cedând unele câștiguri timpurii pentru a închide abia cu 0,04% mai sus.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial Average a fost plat, S&P 500 a câștigat 0,27%, iar Nasdaq Composite a adăugat 0,1%. Toate cele 11 sectoare ale S&P la începutul ședinței au fost în creștere, cu excepția indicelui energetic, dar acțiunile au redus pierderile după publicarea minutelor Fed.

Indicatorul MSCI al acțiunilor din întreaga lume și-a inversat cursul, pentru a înregistra un câștig de 0,52%.

Vânzările cu amănuntul din SUA și-au revenit puternic în ianuarie, pe fondul unei creșteri a achizițiilor de autovehicule și de alte bunuri, dar prețurile mai mari ar putea atenua impactul asupra creșterii economice în acest trimestru.

Datele au arătat că vânzările cu amănuntul au crescut cu 3,8% luna trecută, aproape dublu față de prognoza economiștilor, de 2,0%.

Rubla rusească a câștigat 0,71%, ajungând la 75,19 pentru un dolar, deoarece temerile privind o acțiune militară imediată s-au diminuat, pentru moment.

Aurul spot, care marți a atins cel mai ridicat nivel din iunie 2021, la aproximativ 1.879 dolari pe uncie, a adăugat 0,9%, la 1.869,56 dolari. Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,8%, la 1.871,50 dolari.

Inflația a fost în continuare o preocupare a pieței, în condițiile în care datele din Marea Britanie au arătat că prețurile de consum au crescut în cel mai rapid ritm anual din ultimii aproape 30 de ani, ceea ce a întărit șansele ca Banca Angliei să majoreze ratele pentru a treia ședință la rând.

Rata anuală a inflației din Canada a accelerat din nou în ianuarie pentru a atinge un nou maxim al ultimilor 30 de ani, la 5,1%, consolidând argumentele pentru o serie constantă de creșteri ale ratei dobânzii.

Euro a crescut cu 0,29%, la 1,1389 dolari.

Comentariul meu

Lasă un răspuns