ministrul sănătății: "nu luați iod preventiv! este dăunător"

Ministrul Sănătății avertizează: „Nu luați iod preventiv! Este dăunător.”

Antibiotice Iași va fabrica, începând de marți, o mare cantitate mare de iodură de potasiu, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile la fiecare 48 de ore. Potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate, conform Digi24.

„Noi avem această vocaţie a proviziilor. Deci, nimeni nu trebuie să ia din România iod preventiv în această situaţie. Noi ne ocupăm să fim siguri că vor exista preparate care să aibă concentraţia necesară. Eu nu ştiu ce pastile au cumpărat, cred că nu sunt pastile care sunt cele recomandate, cu concentraţia recomandată. Găsiţi pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică inclusiv modul de administrare, predilect copiii şi femeile însărcinate sunt principalii beneficiari. Avem un necesar. Antibiotice Iaşi şi Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat lucrează împreună încât să asigurăm producţia, să asigurăm stocarea şi distribuţia, pentru că esenţial la acest preparat este distribuţia cât mai aproape de cetăţeni, încât ele să fie disponibile într-un timp relativ scurt de la un eventual incident. Sperăm să nu apară aşa ceva. Mi se pare o discuţie mult prea mare şi cu oameni care preferă din nou să consume, chiar să ia preventiv nişte produse care pot să fie nocive”, a afirmat ministrul Rafila într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că nu s-a gândit niciun moment să ia astfel de pastile, atenţionând asupra faptului că pot afecta funcţionarea normală a glandei tiroide.

„Eu, personal, familia mea nu ne-am gândit niciun moment să facem aşa ceva. Nu este în regulă deloc să iei preparate care conţin o cantitate mare de iod, pentru că lucrul ăsta poate să afecteze funcţionarea normală a glandei tiroide”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Ultima oră

Comentariul meu