benzina 22 inquam photos octav ganea
FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Preţul petrolului a scăzut cu până la 17% după ce presa a relatat că Emiratele Arabe Unite şi Irakul au declarat că vor susţine creşterea producţiei, ceea ce ar putea compensa o parte din întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile impuse Rusiei, scrie Reuters, citat de ZF.

Petrolul Brent a scăzut cu peste 17%, sau 22 de dolari, pentru a atinge un minim al şedinţei la 105,60 dolari. Preţul de referinţă a recuperat o parte din pierderi, tranzacţionându-se în scădere cu 13,29 dolari, sau 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. Ţiţeiul american a scăzut cu 12,01 dolari, sau 9,7%, la 111,69 dolari.

CITIȚI ȘI: VIDEO – Cozi imense la benzinăriile din Sibiu – Oamenii își fac chiar și stocuri -Coadă și la Copșa Mică pe DN14

Preţurile au atins minimele sesiunii după ce comercianţii au citat informaţii din presă potrivit cărora un ministru irakian ar fi afirmat că ţara sa este pregătită să crească producţia dacă OPEC+ îi va cere acest lucru.

Financial Times raportase anterior că Yousef al-Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, a declarat că ţara sa este în favoarea creşterii producţiei.

„Asta nu înseamnă nimic. Probabil că pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, ceea ce ne aduce la o şaptesprezecea parte din drumul parcurs în înlocuirea ofertei ruseşti”, a declarat Bob Yawger, director de contracte futures pe energie la Mizuho.

Comentariul meu

Lasă un răspuns