ursula summit
Sursa foto: Profimedia

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi Joseph Biden, preşedintele Statelor Unite, au condamnat joi seară, cu ocazia summitului de la Bruxelles, războiul „nejustificat şi neprovocat” lansat de Rusia împotriva Ucrainei şi au pledat pentru intensificarea cooperării transatlantice.

„Suntem uniţi în condamnarea războiului de agresiune nejustificat şi neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei. Suntem solidari cu poporul ucrainean, care îşi apără curajos patria, şi cerem Rusiei să oprească atacurile brutale împotriva statului vecin. Suntem uniţi în susţinerea suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării”, afirmă Ursula von der Leyen şi Joseph Biden într-o declaraţie comună postată pe site-ul Comisiei Europene şi vizualizată de MEDIAFAX.

„Suntem uniţi în determinarea de apărare a valorilor noastre comune, inclusiv a democraţiei, de respectare a drepturilor omului, a păcii, a stabilităţii globale şi a ordinii internaţionale bazate pe reguli. Astăzi, continuăm eforturile transatlantice coordonate pentru susţinerea poporului ucrainean, pentru impunerea de costuri severe asupra Rusiei din cauza acţiunilor sale nejustificabile şi pentru consolidarea rezilienţei democraţiilor noastre, a economiilor şi societăţilor”, subliniază Ursula von der Leyen şi Joseph Biden.

Uniunea Europeană şi Statele Unite vor intensifica acţiunile coordonate de aplicare a sancţiunilor antiruse şi vor continua asistenţa umanitară destinată cetăţenilor ucraineni. Acţiunile umanitare vor include peste un miliard de dolari (900 de milioane de euro) din partea Statelor Unite şi 550 de milioane de euro din partea Uniunii Europene.

„Anunţăm noi acţiuni pentru intensificarea rezilienţei democratice şi pentru apărarea drepturilor omului în Ucraina şi în ţările vecine. Statele Unite şi Uniunea Europeană susţin activităţile experţilor în documentare privind crime de război care colectează probe pe teren, în Ucraina”, continuă Ursula von der Leyen şi Joseph Biden.

Cei doi lideri pledează pentru aplicarea de „măsuri concrete în sensul cooperării energetice” UE-SUA şi „pentru reducerea dependenţei de resursele fosile ruseşti”. „Pentru a evita o potenţială criză alimentară generată de creşterile de preţuri şi de perturbările din reţelele de aprovizionare cu alimente ca urmare a războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, intenţionăm să dublăm eforturile noastre combinate pentru a suplimenta securitatea alimentară globală şi pentru a furniza asistenţă alimentară directă, unde este necesar, partenerilor noştri din întreaga lume. De asemenea, vom avansa cooperarea în domeniul securităţii cibernetice, printr-o serie de acţiuni, de la susţinerea acordată Guvernului Ucrainei pentru rezilienţă cibernetică şi apărare cibernetică, la măsuri de combatere a abuzurilor comise cu monede virtuale”, concluzionează Ursula von der Leyen şi Joseph Biden.

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi preşedintele SUA, Joseph Biden, au pledat joi seară, la summitul de la Bruxelles, pentru reducerea dependenţei energetice de Rusia şi pentru consolidarea instituţiilor democratice în Ucraina, Republica Moldova şi în zona Parteneriatului Estic.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns