rovinieta

De acum încolo verificați de două ori dacă aveți rovinietă, înainte de a pleca la drum. Guvernul a mărit valoarea amenzilor pentru șoferii prinși fără această taxă plătită. Și nu sunt mici, pentru că pot fi și de patru ori mai mari decât valoarea rovinietei pentru autoturismul în cauză.

În nota de fundamentare se arată că valoarea amenzilor pentru lipsa rovinietei valabile a rămas la nivelul din 2010, ceea ce a dus la o dublare a numărului celor amendați în ultimii cinci ani, scrie biziday.ro

Cuantumul amenzilor este stabilit în funcție de tipul autovehiculelor, iar un comunicat al guvernului arată că acestea nu vor mai avea o valoare fixă. Șoferilor prinși pe drumurile naționale fără rovinietă vor plăti o amendă cuprinsă între de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.

Spre exemplu, pentru un autoturism, valoarea anuală a rovinietei este de 138 de lei, ceea ce înseamnă că amenda va fi cuprinsă între 345 de lei și 552 de lei.

Guvernul mai precizează că amenda stabilită prin procesul – verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege (172,5 lei), în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia.

Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut de la 357 de mii de amenzi aplicate în 2015, la 734 de mii de ameni în 2021.

Comentariul meu

Lasă un răspuns