criminal cartierul arhitectilor viorel

A trecut mai bine de un an de când Diana, o tânără în vârstă de 30 de ani, a fost ucisă cu sânge rece de fostul concubin. Individul a bătut-o chiar în locuința ei din cartierul Arhitecților, după care a omorât-o cu zeci de lovituri de cuțit: 17 în zona gâtului și alte două în zona inimii. La ceva timp după crimă, acesta a fugit în orașul în care a copilărit, la Deva, acolo unde s-a lăsat convins de fratele său și s-a predat poliției. Luni întregi, Viorel a stat în spatele gratiilor, timp în care familia Dianei a făcut tot posibilul, împreună cu avocații, pentru ca inculpatul să rămână mult și bine în închisoare. În 8 aprilie 2022, judecătorii au decis sentința criminalului, care însă nu este definitivă. Acesta a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru omor. 

Diana era o fată simplă, muncitoare, ambițioasă și extrem de independentă, așa o descrie mama ei, afectată enorm din cauza pierderii suferite. Avea un copil, o locuință, un loc de muncă și o viață întreagă înainte. Doar că, în anul 2019, l-a cunoscut pe Claudiu Viorel Deaconu. Un bărbat angajat la aceeași firmă ca ea, în vârstă de 42 de ani, de care s-a îndrăgostit. Relația lor nu a fost una de durată, căci la scurt timp, au apărut primele certuri. Viorel avea o „gelozie bolnavă”, după cum se arată în sentința instanței. Diana a încercat să se despartă de el din cauză că a devenit agresiv, lucru care a putut fi probat și de martori. Doar că, fiindcă locuiau în același bloc, pe același etaj, pe strada Octav Doicescu din Cartierul Arhitecților, era foarte greu să nu se intersecteze. 

Bătută în scara blocului – O mulțime de martori susțin că era gelos și agresiv

La ceva timp după ce s-au separat, Diana a dat nas în nas cu Viorel pe casa scării. Era noiembrie 2020 când a bătut-o și i-a spart și telefonul. Țipetele au fost auzite și văzute parțial chiar și de o vecină, care a declarat că a ieșit la ușă fiindcă a auzit zgomote. Și nu a fost singura martoră care a depus mărturie. Fratele Dianei a declarat în fața instanței că aceasta îi povestise de mai multe ori că Viorel era gelos și agresiv. Și nu numai cei din familia Dianei au declarat aceste lucruri. Chiar și fratele inculpatului a susținut că cei doi se certau. 

După agresiunea din scara blocului, Diana a sunat o prietenă fiindcă avea nevoie de ajutor și îi era teamă. Aceasta i-a povestit ce s-a întâmplat, cum el a bătut-o și i-a spart telefonul mobil, iar apoi a intrat în casa ei trântind-o la pământ și lovind-o cu pumnii. Atunci ar fi amenințat-o că va da cu mașina peste ea, potrivit declarației prietenei Dianei.

În urma loviturilor primite atunci, femeia a avut nevoie de 4-5 zile de îngrijiri medicale și a depus și o plângere la poliție. Apoi, în data de 3 decembrie 2020, Judecătoria Sibiu a admis cererea de emitere a primului ordin de protecție. 

Ordinul de protecție, o simplă hârtie 

Deși în ordinul emis se arăta faptul că Viorel nu avea voie să se apropie la mai puțin de 10 metri de Diana și că nu avea voie să o contacteze pe nicio cale, acestuia nu i-a păsat. La nici câteva zile, a început să o caute e-mail, prin mesaje și telefonic. O teroriza zi de zi.

CITEȘTE ȘI: Crima din Arhitecților – „Călăul” avea tulburări de personalitate – „Fata mea a fost ucisă prin cruzimi”

După Crăciun, Diana, părinții ei, fratele și cumnata se deplasau către localitatea Muereasca din județul Vâlcea cu două autoturisme. La un moment dat, Viorel a apărut în spatele lor. Despre acest eveniment a povestit, în trecut, mama femeii, pentru Ora de Sibiu. „În data de 27 decembrie, Diana a plecat cu o mașină, fratele ei cu altă mașină, și veneau înspre Muereasca unde eram noi deja. El i-a urmărit pe Valea Oltului. De unde știa că ei merg înspre Vâlcea? Tot drumul s-a ținut după ei, i-a depășit periculos. Așa că s-au oprit la poliție în Călimănești și au dat declarație că sunt urmăriți. La ieșire din Călimănești, pe șoseaua de centură, el i-a așteptat. S-a luat din nou după ei. Copiii nu mi-au spus nimic atunci”, a povestit Elena, mama Dianei, pentru Ora de Sibiu, care bănuia că individul îi urmărea locația cu ajutorul telefonului mobil. 

Noaptea crimei – Urmărită de criminal și ucisă cu 19 lovituri de cuțit 

Întreaga planetă, în data de 14 februarie, sărbătorește Ziua Îndrăgostiților. Dar, în acea noapte, chiar la miezul nopții, Viorel, care fusese îndrăgostit de Diana, a comis o crimă. 

Diana se întorcea acasă. Fusese la Mârșa, la părinții ei, împreună cu actualul iubit. Era aproape de miezul nopții când i-a scris acestuia ultimele mesaje. I-a spus că a ajuns cu bine și că nu este frig în casă. Apoi, nenorocirea a avut loc. Viorel intrase peste ea în casă, fiind gelos din cauza actualei relații. A lovit-o și a atacat-o cu un cuțit, înjunghiind-o de 19 ori în zona inimii și la nivelul gâtului. Prin raportul de autopsie medico-legală s-a concluzionat că moartea Dianei a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii și circulatorii acute consecutive hemoragiei externe și hemopneumotoraxului, urmare a unor plăgi înțepate-tăiate și toracice (cu interesarea plămânului stâng), potrivit rechizitoriului. La autopsie s-au mai constatat leziuni traumatice faciale, la nivelul membrelor superioare și toracelui, care s-au putut produse prin lovire repetată cu un corp dur, strângere cu mâna și zgâriere.

După ce a omorât-o, Viorel a plecat din apartamentul Dianei și a încuiat-o acolo. Plin de sadism, i-a dat mesaje fratelui ei și i-a spus că s-au împăcat. El se îndrepta spre Deva, orașul unde a copilărit, acolo unde s-a predat spre dimineață poliției.

CITEȘTE ȘI: Calvarul tinerei omorâtă în Arhitecților – Ucisă, bătută și desfigurată de călău – „După crimă i-a scris fiului meu că s-au împăcat”

„A încuiat-o în casă, ea zăcea acolo, iar el a plecat. I-a dat un mesaj la 2 noaptea băiatului mei pe WhatsApp după ce a omorât-o și i-a spus că s-au împăcat, că sunt bine, că vor să facă nu știu ce… Băiatul meu s-a neliniștit, până dimineața nu a dormit, fiindcă știa că nu aveau cum să se împace. El a plecat atunci la Deva la fratele lui și s-a predat acolo, apoi la 4 dimineața a fost adus la Sibiu. Poliția a intrat prin balcon. Au spart geamul să intre, iar în casă au mai găsit un rând de chei. Însă cheile de la mașină, de la apartament și o cheie de la noi la Mârșa a rămas la el, fiindcă a plecat cu ele. (…) El a plecat și nu avea de gând să se predea. Asta înseamnă circumstanțe atenuante. El n-a făcut asta că a vrut el, a făcut-o că i-a zis fratele lui. (…) A încuiat-o acolo. Cum poți să faci asta, o omori cu atâtea lovituri de cuțit… Nu a fost un accident. Dacă și după autopsie, tot ce au făcut medicii, urechea ei încă sângera atunci. Cum poate fi încadrată la articolul 188, când este clar că e omor prin cruzimi? Asta ne dorim, să îi schimbe încadrarea. Vorbim despre circumstanțe agravante și atenuante”, povestea anul trecut mama Dianei.

Părinții Dianei au cerut schimbarea încadrării la „moarte prin cruzimi”

Date fiind circumstanțele, părinții Dianei au făcut tot posibilul ca inculpatul să fie condamnat pentru moarte prin cruzimi și automat să rămână mai mulți ani după gratii. Încadrarea juridică nu s-a schimbat însă fiindcă, potrivit instanței, loviturile și înjunghierea au avut loc la un interval de timp scurt, iar suferințele victimele „au fost inerente acțiunii de ucidere”. Instanța a mai apreciat și că victima nu ar fi fost chinuită și, mai mult, „nici nu s-a probat că în momentul în care, rezultatul a ajuns la cunoștința opiniei publice, aceasta ar fi fost cuprinsă de un sentiment de oroare reflectat prin josnicia și neomenia inculpatului în săvârșirea infracțiunii”.

Părinții Dianei, părți civile în acest dosar, spun însă că vecinii și alte persoane care au auzit de crimă au fost oripilate. O vecină, spre exemplu, nu a mai locuit o vreme în bloc, de teamă, iar când s-a întors a chemat un preot să sfințească apartamentul.

„Nu sunt suficiente dovezi pentru a se aprecia că inculpatul a urmărit victima pentru a o ucide, sau că unul din actele pregătitoarea acestei acțiuni a fost montarea de camere de supraveghere, pentru a se putea reține aceasta circumstanța agravantă”, potrivit instanței, deși mama femeii a declarat în trecut că individul a urmărit-o în noaptea crimei și a amenințat-o în trecut.

A omorât o femeie, iar un copil crește fără mamă – A primit 14 ani închisoare

Călăul a fost condamnat luna aceasta la săvârșirea unei pedepse de 14 ani închisoare. „Va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 12 ani și 8 luni închisoare la care se adaugă un spor de 1 an și 4 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute în final 14 ani închisoare în regim de detenție”, se arată în sentință. Inculpatul se află în arest preventiv încă din luna februarie a anului trecut. Acum acesta este încarcerat la Penitenciarul Aiud.

Mama femeii omorâte spune că este pregătită să facă apel în speranța că pedeapsa va fi mai mare. Este posibil însă și ca inculpatul să facă apel, pentru a se mai scădea din anii de detenție.

Comentariul meu

Lasă un răspuns