caine de politie

Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” din Sibiu vrea să cumpere, prin licitație, patru câini. Acestea sunt exemplare valoroase din punct de vedere fenotipic pentru îmbunătățirea bazei genetice existente, se arată în caietul de sarcini. Câinii sunt exemplare din rasa Ciobănesc Belgian Malinois. 

Centrul Chinologic de la Sibiu vrea să achiziționeze patru câini, un mascul și trei femeie, din rasa Ciobănesc Belgian Malinois. Potrivit caietului de sarcini, patrupezii trebuie să aibă o serie de calități pentru a putea fi cumpărați, fiind aleși doar după anumite criterii. De exemplu, câinii trebuie să fie pui, cu vârsta cuprinsă între 3 și 12 luni. De asemenea, exemplarele canine trebuie să provină din părinți cu acte de origine recunoscută de Federația Chinologică Internațională, adică cu Pedigree. Animalele trebuie să aibă și carnete de sănătate și să aibă o „exprimare comportamentală corespunzătoare categoriei de vârstă, mobilitate, reacții rapide, să nu manifeste teamă față de excitații de mediu, să manifeste independență față de părinți”. Câinii vor trebui să obțină punctaje maxime la testarea Volhard și Campbell. Mai exact, li se va testa temperamentul, dar și aptitudinile pentru dresaj.

Centrul Chinologic cooperează cu celelalte unități ale MAI, cu instituțiile și autoritățile administrației publice de specialitate, cu structurile din sistemul de apărare și ordine publică, motiv pentru care este nevoie să fie îmbunătățită baza de la Sibiu pentru o mai bună selecție de câini specializați. 

Dacă sunt bolnavi, câinii sunt dați înapoi 

În caietul de sarcini se arată că, dacă după testarea pentru boala Brucella Canis exemplarele ies pozitive, ele pot fi date înapoi furnizorului fără a efectua plata. De asemenea, costul transportului se va face pe cheltuiala vânzătorului. 

Dacă la împlinirea vârstei de 8 luni a câinilor vor apărea defecte eliminatorii, vânzătorul va trebui să dea banii înapoi Centrului Chinologic sau să ofere alt câine. 

Cum vor fi testați câinii 

În primul rând, specialiștii de la centrul chinologic vor evalua temperamentul câinilor. Se vor acorda punctaje în funcție de felul în care câinii vor răspunde la chemare. Dacă vin imediat, sar, mușcă de mâini și țin coada sus, vor lua punctaj maxim. În schimb, dacă vor ezita la venire sau nu vor veni deloc, punctajul va fi minim. În cadrul evaluării se va stabili și dacă patrupedul va avea atracție față de urmarea conducătorului. De asemenea, atunci când se va testa gradul de imobilizare, se va acorda punctaj maxim dacă puiul de câine se va zbate violent, va zgâria și va mușca dacă este imobilizat la sol. 

Testarea Volhard va stabili aptitudinile de dresaj ale câinilor. Se vor face teste cu o minge de tenis, se vor testa sensibilitatea la atingere, sensibilitatea la sunet și reacția la obiecte noi. 

Cum trebuie să arate – Ochi închiși la culoare, „nici proeminenți, nici așezați prea în spate”

Câinii achiziționați de Centrul Chinologic vor trebui să respecte câteva standarde în privința aspectului fizic. De exemplu, câinele trebuie să fie armonios construit, bine proporționat, elegant și inteligent. 

„Ochii sunt mijlocii, de preferat închiși la culoare și migdalați nici proeminenți și nici așezați prea în spate. Privirea trebuie să fie îndrăzneață și vioaie. Ochii nu trebuie să exprime răutate, teamă sau indiferență. Pleoapele sunt conturate cu negru. Gâtul drept, lat muscular, fără salbă, purtat înalt, cu ceafa ușor curbată. Urechile sunt așezate sus, mici, triunghiulare, purtate drept și dau câinelui un aer inteligent și o proporție echilibrată între cap și trunchi. Coada este bine fixată, de lungime mijlocie și cu bază puternică. În repaus atârnă și trebuie să ajungă până la încheietura gleznei și se curbează ușor spre spate. Blana este scurtă, având pe tot corpul aceeași lungime, cu excepție capului, părții externe a urechilor și membrelor, unde este mai scurtă. Culoarea trebuie să fie brun (gri) roșcat cu mască închisă la culoare. Talia dorită este de 68 cm la masculi și 58 cm la femele”, potrivit caietului de sarcini. 

Dacă părul este prea scurt, ca la rasa Dobermann sau prea lung ca la rasa Ciobănesc German, atunci câinii nu sunt acceptați. De asemena, se consideră defecte eliminatorii mușcătura inversă, lipsa premolarilor, lipsa măștii sau mască inversă ca la Husky sau Collie, ochii galbeni, urechi care atârnă, talie prea mare sau prea mică și masculi fără sau cu un singur testicul. 

Prețul câinilor se va stabili și în funcție de punctajul obținut la testarea competențelor. 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns