rasinari accident 2020
FOTO: Arhivă/Accident Rășinari 2020

Sute de accidente rutiere au avut loc, anul trecut, pe drumurile din județul Sibiu. Numărul evenimentelor în trafic a crescut cu peste 40% față de anul 2020, iar numărul persoanelor decedate în accidente este și el mai mare. Cele mai multe dintre ele s-au petrecut din cauza neacordării de prioritate de trecere pietonilor, dar și din cauza pietonilor care au traversat străzile neregulamentar.

La nivelul județului Sibiu s-au produs, în 2021, 522 de accidente de circulație, acestea fiind cu 44,59% mai multe decât cele din anul 2020, când s-au petrecut 361 de accidente, potrivit unui raport al IPJ Sibiu. Această diferență poate fi justificată și prin faptul că, în 2020, a fost introdusă starea de urgență, iar oamenii au stat mai multă vreme în case, și nu pe drumuri, în trafic. 

Din statisticile efectuate, a rezultat că, deși anul trecut au fost mai puține accidente grave față de anul precedent, s-au înregistrat mai multe decese pe șosele. Poliția transmite că 21 de oameni au murit în accidente anul trecut. 

Printre unele dintre cele mai grave accidente de anul trecut se numără și cel în care o femeie din Tilișca a murit în timp ce se deplasa din Cristian către Sibiu. Șoferița a pierdut controlul volanului și, în apropiere de aeroport, s-a izbit violent cu mașina de un stâlp. Viața ei nu a mai putut fi salvată. 

accident sibiu tilisca
Accidentul de la intrarea în Sibiu dinspre Cristian (9 septembrie 2021)

Printre cele mai grave accidente rutiere de anul trecut se numără și evenimentul rutier produs pe Drumul Hoților, în vară, atunci când au murit patru persoane. Autoturismul în care se aflau a fost lovit de un TIR, iar impactul a fost fatal pentru toți ocupanții mașinii. 

accident smurd
Accidentul de pe Drumul Hoților (23 iulie 2021)

VEZI AICI CELE MAI GRAVE ACCIDENTE DIN ANUL 2021 PE DRUMURILE DIN SIBIU

Polițiștii au constatat că principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost neacordarea priorității de trecere pietonilor, traversarea neregulamentară a pietonilor, viteza neadaptată și viteza excesivă, neacordarea priorității de trecere vehiculelor. Astfel, anul trecut, 4 pietoni au murit și alți zece au fost răniți grav fiindcă șoferii nu le-au dat prioritate. De asemenea, cinci pietoni au decedat fiindcă au trecut strada prin locuri nepermise. Din cauza vitezei s-au produs 12 accidente, unde au murit 5 oameni, iar alți 11 au fost răniți grav. De asemenea, zece accidente grave s-au petrecut din cauza neacordării de prioritate, fiind soldate cu șase persoane decedate și 12 răniți. 

Unul dintre cele mai marcate accidente din 2021 a fost cel în care o tânără a murit călcată de mașina poliției în Agnita. Aceasta trecea strada pe trecerea de pietoni, iar accidentul s-a petrecut cu câteva zile înainte de Anul Nou. 

Și accidentele ușoare, fără persoane decedate, au fost mai multe. „În ceea ce privește accidentele rutiere ușoare, în anul 2021, la nivelul județului Sibiu, constatăm o creștere atât a numărului de accidente rutiere +123 (69,42%), cât și în ceea ce privește numărului de persoane rănite ușor”, se arată în raportul poliției Sibiu. 

127f9767 4cbe 4445 b2ac 6f55654627f9
Accident produs pe strada Rahovei din Sibiu (18 noiembrie 2021)

Luni, marți și vineri – Zilele cu cele mai multe accidente

Evoluția dinamicii accidentelor rutiere cu victime, produse pe raza județului Sibiu, descriu o traiectorie oscilantă, în ceea ce privește numărul înregistrat în ultimii ani, după ce anul 2020 a cunoscut o scădere considerabilă.

statistica accidente

Cele mai multe accidente rutiere s-au petrecut în zilele de luni, marți și vineri, majoritatea în intervalul orar 14:00 – 22:00. În acest sens, reprezentanții IPJ Sibiu spun că vor „concentra resursele umane cu prioritate în această perioadă când traficul rutier este aflomerat”.

Totodată, cele mai multe accidente rutiere s-au petrecut în municipiul Sibiu (149), pe drumurile naționale (126), în Mediaș (51), în Agnita (35), în Cisnădie (25), în Avrig (19) și în Săliște 16).

Reprezentanții IPJ Sibiu spun că în anul 2021 au întâmpinat dificulăți din cauza lipsei de personal la Biroul Rutier. Acolo, polițiștii rutieriști fie acționează singuri, fie în echipaj cu agenți de la ordine publică. Probleme au fost și din cauză că aparatele radar s-au stricat, dar și fiindcă nu toatr subunitățile sunt dotate cu radare de tip piston Trucam.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns