bogdan aurescu a discutat cu oficiali onu pe tema refugiaților din ucraina
FOTO: Profimedia Images

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, la Geneva, întâlniri cu Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, și cu directorul general al Organizației Internaționale pentru Migrație, Antonio Vitorino, pe tema refugiaților din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al MAE, în cadrul discuției cu Michelle Bachelet, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat măsurile luate de România în sprijinul refugiaților, în contextul în care România a gestionat un flux de peste 786.000 de refugiați ucraineni la granițe, dintre care peste 83.000 se află pe teritoriul țării.

De asemenea, ministrul român a salutat suspendarea de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a calității de membru al Federației Ruse în Consiliul Drepturilor Omului (CDO), rezoluția prin care a fost obținut acest rezultat fiind co-sponsorizată de România, şi a subliniat că nu ar trebui să existe loc în această instituție a ONU pentru statele care încălcă masiv şi repetat drepturile omului, scrie Mediafax.

Totodată, Bogdan Aurescu s-a referit la candidatura României pentru un nou mandat de membru în Consiliul Drepturilor Omului, pentru perioada 2023-2025, prezentând succint priorităţile promovate de ţara noastră în acest domeniu. În acest cadru, a prezentat și rezultatele Președinției române a Comunității Democrațiilor, exercitată în perioada septembrie 2019-septembrie 2023.

În cadrul întrevederii cu directorul general al OIM, Bogdan Aurescu a subliniat că România va continua să preia toți refugiații din Ucraina care doresc să treacă în/prin România și să acorde asistență acestora.

„Ministrul Aurescu: a informat cu privire la intenția de organizare în România a conferinței de follow-up la conferința de la Berlin, directorul general Vitorino confirmând participarea sa, precum și efectuarea unei vizite bilaterale în țara noastră, la invitația șefului diplomației române, pentru a continua coordonarea concretă în gestionarea situației refugiaților”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ultima oră

Comentariul meu