Obiceiul "Mormântul Domnului" - Semnificații specifice Sibiului
Sursa: Basilica.ro

Vinerea Mare este ultima zi de vineri înaintea Paștelui. Ea mai poate fi numită Vinerea Patimilor, Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. În această zi, Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce pentru a elibera neamul omenesc de sub păcatul strămoșesc.

Preotul Cătălin Dumitrean, din Sibiu, a explicat pe larg semnificația zilei de astăzi pentru a înțelege tainele sărbătorii care se apropie.

“Acum 2 000 de ani când s-au petrecut evenimentele, răstignirea și îngroparea lui Hristos, el nu a beneficiat de o înmormântare propriu-zisă, pentru că a fost pus într-un mormânt de împrumut care îi aparținea unuia dintre cei mai apropiați farisei. În acest sens, biserica redesfășoară slujba de înmormântare pe care ar fi trebuit să o aibă Iisus”, spune părintele Cătălin Dumitrean.

Spre deosebire de alte regiuni din țară, în Ardeal se realizează un mormânt simbolic în jurul căruia se pun flori albe și o icoană în care este ilustrat Iisus Hristos când este coborât de pe cruce.

„ În Vinerea Mare se face un mormânt unde se pune o icoană, pe care noi o numim epitaf. De fapt, este o icoană la care arată momentul în care Iisus este coborât de pe cruce și pus în mormântul de împrumut și în care a stat până la Înviere. De cele mai multe ori se recomandă florile albe în jurul mormântului care semnifică puritatea lui Iisus, faptul că el a fost fără de păcat. În jurul acestui moment se face și o slujba, Prohodul, unde se și cântă, un fel de adaos la slujba bisericii. După care se obișnuiește să se înconjoare biserica tot ca să iterăm drumul spre cimitir”, amintește părintele.

În discuția avută cu părintele Dumitrean, acesta a spus că în zona Ardealului s-au născut mai multe obiceiuri de Paște, dintr-o evlavie mai puternică a oamenilor care construiește așa zisa evlavie populară. Aceasta s-a dezvoltat pentru a da o anumită putere sărbătorii.

Unul dintre obiceiuri este să nu măncăm cu oțet, în Joia și Vinerea Mare de dinainte de Paște, pentru că lui Iisus i s-a dat oțet să bea când a cerut apă. O altă superstiție întâlnită este să nu scuipăm și să nu sărutăm pe nimeni în ziua în care ne împărtășim.

“Nu scrie niciunde că în ziua respectivă nu poți săruta icoanele, dar în rugăciunea de dinainte de împărtășanie se spune că «nu voi da sărutare ca Iuda», pentru că după ce Iuda a fost împărtășit la „Cina cea de Taină”, a mers în mod teatral să îi dea lui Iisus o sărutare. De aici și evlavia populară”, adaugă preotul Cătălin Dumitrean.

Ultima oră

Comentariul meu