masini autonome 1

România este printre primele țări din Europa unde va fi posibilă testarea autovehiculelor autonome în condiții reale de trafic pe drumurile publice, transmite Ministerul Cercetării, care a anunțat inițierea unui proiect de lege în acest sens.

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Ministerul Afacerilor Interne au inițiat un proiect de lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice în care se reglementează condițiile în vederea testării pe drumurile publice, pe trasee prestabilite, a autovehiculelor prevăzute cu sistem de conducere automatizată, scrie mediafax.ro

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, România este printre primele țări din Europa unde va fi posibilă testarea autovehiculelor autonome în condiții reale de trafic pe drumurile publice, ceea ce va duce la creșterea șanselor ca țara noastră să devină un hub de digitalizare și inovare în regiune. Conform documentului, în Romănia deja se cercetează la un nivel avansat tehnologiile care vor deservi transportul în viitor, iar multe companii din domeniul ITC s-au orientat către acest domeniu.

„Sunt bucuros pentru că, în sfârșit, propunerea mea de schimbare a cadrului legislativ este în dezbatere publică”, a declarat Iulian Popescu, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Inițiativa a plecat de la o vizită într-un centru de cercetare din Cluj unde se lucrează la sistemele de conducere autonomă și s-a identificat nevoia companiilor care fac cercetare și inovare în domeniu de a-și dezvolta soluțiile nu numai în mediul controlat de laborator sau în poligon, ci și în traficul real.

„Este un proiect care arată curaj, dar mai ales deschiderea țării noastre spre noile tehnologii și putem atrage companii și specialiști, România devenind astfel o țară pionieră în acest domeniu. Este un proiect de inovare in administrația publică, care deschide drumul către un domeniu al viitorului”, susțin reprezentanții Ministerului Cercetării.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns