pretul la gaze pentru r moldova ramane neschimbat in luna octombrie 173365 1633077917

Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia. Această situaţie este decisă de ”infrastructură”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei.

”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN, relatează rfi.ro.

El a mai spus că nu există surse sau rute alternative care să le permită să sisteze importul de energie provenită din Rusia în următorii câţiva ani.

În cadrul schemei de plată a Rusiei, importatorii de energie au fost nevoiţi să deschidă două conturi bancare la Gazprombank – un cont în valută şi un cont în ruble. Veniturile din vânzări sunt plătite în valută străină (dolari sau euro), care este apoi convertită de Gazprombank în contul de ruble.

Se pare că alte câteva ţări folosesc schema respectivă. Un document publicat de Comisia Europeană săptămâna trecută a indicat că ”pare posibil” să se respecte noile reguli ale Moscovei fără a intra în conflict cu legislaţia Uniunii Europene.

Experţii în sancţiuni susţin că sistemul de plăţi rusesc permite Moscovei să aibă accesul la veniturile din energie, indiferent de sancţiunile aplicate valutelor străine.

Potrivit CNN, întregul proces este extrem de neclar din punct de vedere legal şi schema îi oferă, de asemenea, lui Putin un avantaj politic, obligând companiile să intre în schema lui şi să plătească energia provenită din Rusia în ruble.

După Ungaria, și Austria se pregătește să cedeze în fața lui Vladimir Putin. Grupul energetic austriac OMV, unul dintre cei mai mari importatori de gaze rusești, se pregătește să deschidă conturi în ruble la Gazprombank în Elveția, a scris Financial Times, citând persoane care au cunoștință de aceste demersuri.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns