bitcoin scade

Bitcoin a scăzut sub 26.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, pe fondul unei vânzări mai ample de criptomonede care a șters peste 200 de miliarde de dolari din întreaga piață într-o singură zi.

Prețul bitcoin a coborât până la 25.919,33 dolari joi dimineață, potrivit datelor Bitstamp. Aceasta este prima dată când criptomoneda a coborât sub nivelul de 27.000 de dolari din 26 decembrie 2020. De atunci, Bitcoin și-a redus oarecum pierderile și a fost tranzacționat ultima dată la 28.291,48 dolari, în scădere cu 3% în ultimele 24 de ore.

Ether, a doua cea mai mare monedă digitală, a scăzut până la 1.719,73 dolari pe monedă. Este pentru prima dată când tokenul a scăzut sub pragul de 2.000 de dolari din iulie 2021. Ether a scăzut ultima dată cu 11%, la un preț de 1.936,07 dolari, scrie Mediafax.

Investitorii fug de criptomonede într-un moment în care piețele bursiere s-au prăbușit de la maximele atinse în timpul pandemiei de coronavirus, din cauza temerilor legate de creșterea prețurilor și de deteriorarea perspectivelor economice. Datele privind inflația din SUA publicate miercuri au arătat că prețurile bunurilor și serviciilor au urcat cu 8,3% în aprilie, peste așteptările analiștilor și aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.

De asemenea, în mintea traderilor cântărește și prăbușirea protocolului stablecoin Terra, aflat în dificultate. TerraUSD, sau UST, ar trebui să reflecte valoarea dolarului. Dar s-a prăbușit miercuri la mai puțin de 30 de cenți, zdruncinând încrederea investitorilor în așa-numitul spațiu financiar descentralizat.

Stablecoins funcționează ca niște conturi bancare ale lumii criptografice abia reglementate. Investitorii în monede digitale apelează adesea la ele pentru siguranță în perioadele de volatilitate pe piețe. Dar UST, o stablecoin „algoritmică” care este susținută de cod și nu de numerar păstrat într-o rezervă, a avut dificultăți în menținerea unei valori stabile, deoarece deținătorii au fugit în masă.

Începând de joi dimineață, UST se tranzacționa la aproximativ 54 de cenți, fiind încă mult sub nivelul de 1 dolar pe care urma să îl atingă. Luna, un alt token Terra care are un preț variabil și este menit să absoarbă șocurile de preț ale UST, a pierdut 97% din valoarea sa în 24 de ore și valora ultima dată doar 5 cenți – chiar mai puțin decât UST.

Investitorii sunt speriați de implicațiile pentru bitcoin. Luna Foundation Guard – un fond înființat de creatorul Terra, Do Kwon – adunase o grămadă de bitcoin de mai multe miliarde de dolari pentru a ajuta la susținerea UST în vremuri de criză. Teama este că Luna Foundation Guard vinde o mare parte din deținerile sale de bitcoin pentru a-și susține stablecoin-ul aflat în dificultate. Acesta este un pariu riscant – nu în ultimul rând pentru că bitcoin este în sine un activ incredibil de volatil.

Consecințele prăbușirii Terra au dus la temeri privind o contagiune a pieței. Tether, cel mai mare stablecoin din lume, a scăzut, de asemenea, sub nivelul de 1 dolar joi, ajungând la un moment dat la 95 de cenți. Economiștii se tem de mult timp că Tether ar putea să nu dispună de cantitatea necesară de rezerve pentru a-și susține blocajul în dolari în cazul unor retrageri masive.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns