img 5eca2638b0ec0

Peste 100 de case tradiționale din satele românești vor fi reabilitate cu bani europeni.

Construcțiile sunt alese în funcție de criterii stricte și, după renovare, proprietarii nu au voie timp de zece ani să le vândă ori să le transforme în pensiuni. Un juriu va face selecția care la final ar trebui să ducă la crearea unei rute a caselor tradiționale. În prima etapă, bugetul proiectului este de nouă milioane de euro, scrie stirileprotv.ro

Renumită pentru casele vechi cu fațade albe și ferestre verzi, comuna Rimetea din județul Alba are opt gospodării pe lista de finanțare. Printre ele, este și o locuință ridicată acum 225 de ani. Unele clădiri sunt degradate, dar au fost alese pentru că arhitectura lor este valoroasă și pot fi salvate.

Marta Naghy, proprietar: „Noi nu am avut încă posiblitatea să renovăm. Zidurile, acoperișul neapărat, ușile și tot ce se vede.”

Selecția a fost dură. De exemplu, din comuna Izvoru Crișului, județul Cluj, au fost propuse 30 de case, dar la final vor rămâne mai puțin de zece. Criteriile de selecție sunt foarte stricte. De pildă, această casă a fost construită în anul 1928 și a fost propusă. Totuși, pentru a fi acceptată în proiect este nevoie ca toată tabla de pe acoperiș să fie schimbată.

În multe cazuri, constructorii și meșterii trebuie să corecteze modificările făcute în timp de proprietari.

Claudiu Salanță, arhitect șef, județul Cluj: „Oamenii au început să înțeleagă și nu mai fac atât de multe moficări. Iar în unele cazuri au fost și sancționați.”

Pe listă sunt case din 16 comune, aflate în zece județe din toate regiunile țării. Fiecare, reprezentativă pentru zona sa. După ce autoritățile locale le-au propus, fiecare gospodărie a fost analizată de o echipă de specialiști. În alegere, aceștia s-au ghidat după valoarea istorică, arhitecturală, artistică, dar și starea de conservare a clădirii. Fiecare primărie a primit apoi un ghid cu reguli pe care proprietarii trebuie să le respecte.

Szilard-Levente Deak-Szekely, primarul din Rimetea: „Vor trebui reabilitate cu materiale de construcții tradiționale vorbim de nisip, var, nicidecum cu materiale cum e BCA.”

Voichița Coman, architect-șef, Consiliul Județean Alba: „Fiecare proiect va beneficia de o finanțare de 60.000 de euro.”

Iar la final, și cei care dețin locuințele vor avea niște obligații. De exemplu, nu le vor putea vinde sau transforma în pensiuni timp de zece ani și vor trebui să lase turiștii să le filmeze sau fotografieze. Proiectul vizează în mare parte zone cunoscute de turiști, iar banii vin prin PNRR, de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu