monede virtuale criptomonede
Sursa Foto - Pixabay

Companiile de criptomonede vor avea nevoie de o licență și de garanții pentru clienți pentru a emite și a vinde active digitale în Uniunea Europeană, în conformitate cu noile norme revoluționare convenite de blocul comunitar pentru a domoli o piață volatilă de tip „Vestul Sălbatic”.

La nivel mondial, activele criptografice sunt în mare parte nereglementate, operatorii naționali din UE fiind obligați doar să acționeze pentru combaterea spălării banilor, relatează Mediafax.

Reprezentanții Parlamentului European și ai statelor UE au ajuns la un acord cu privire la legea privind piețele de criptoactive.

„Astăzi am pus ordine în Vestul Sălbatic al criptoactivelor și am stabilit reguli clare pentru o piață armonizată”, a declarat Stefan Berger, un deputat german de centru-dreapta care a condus negocierile.

„Recenta scădere a valorii monedelor digitale ne arată cât de riscante și speculative sunt acestea și că este fundamental să acționăm”, a spus Berger.

Piețele de cripto-monede s-au prăbușit în acest an, investitorii fiind îngrijorați de creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce a dus la prăbușirea terraUSD și la înghețarea retragerilor și transferurilor de către principalele firme de cripto-monede Celsius Network și Voyager Digital.

Bitcoin s-a prăbușit cu aproximativ 70% de la recordul de 69.000 de dolari din noiembrie, trăgând în jos întreaga piață.

Acest regulament istoric confirmă rolul UE ca organism de stabilire a standardelor pentru activele digitale, au declarat statele UE.

„Furnizorii de servicii de criptomonede vor trebui să respecte cerințe stricte pentru a proteja portofelele consumatorilor și vor trebui să devină responsabili în cazul în care pierd criptomonedele investitorilor”, au adăugat acestea.

Pentru a deveni lege, propunerea va avea nevoie de aprobarea oficială a Parlamentului European și a statelor UE, urmată de o perioadă de punere în aplicare.

Ea oferă emitenților de criptoactive și furnizorilor de servicii conexe un „pașaport” pentru a servi clienții din întreaga UE de la o singură bază.

Deținătorilor de stablecoins – un tip de cripto-monede concepute pentru a-și menține o valoare constantă – li se va oferi o creanță în orice moment și în mod gratuit de către emitent, toate fiind supravegheate de către organismului bancar al blocului.

Robert Kopitsch, secretarul general al grupului de lobby Blockchain for Europe, care include principalele burse Binance și Crypto.com, a declarat că normele sunt „un sac mixt”, adăugând că grupul se teme „că stablecoins nu vor avea practic nicio modalitate de a fi profitabile”.

Cu toate acestea, Coinbase Global Inc , o importantă bursă de cripto-monede la nivel mondial, a declarat pe blog că noul cadru este „interesant”, oferind certitudine de reglementare pe piață și ridicând standardele industriei.

„Un set unic armonizat de norme pentru întreaga UE ne va permite să investim, să accelerăm și să ne extindem eforturile de creștere în întregul bloc.”

Multe state se opun de mult timp includerii în piață a tokenurilor nefungibile (NFT), active digitale reprezentând obiecte, de la artă la videoclipuri. Dar, sub presiunea legislatorilor UE, compromisul de joi prevede că NFT-urile vor fi excluse „cu excepția cazului în care se încadrează în categoriile de cripto-active existente”.

În termen de 18 luni, Bruxelles va evalua dacă sunt necesare norme speciale pentru NFT-uri.

Autoritățile naționale de reglementare vor fi responsabile de acordarea de licențe pentru firmele de cripto-monede, dar vor trebui să informeze ESMA, autoritatea de supraveghere a valorilor mobiliare din UE, cu privire la operatorii mari.

ESMA va elabora standarde pentru ca firmele de criptomonede să transmită informații privind amprenta lor asupra mediului și a climei.

Statele Unite și Marea Britanie, două mari centre cripto, nu au aprobat încă norme similare.

Comentariul meu

Lasă un răspuns