actrița franceză laetitia casta a uimit publicul sibian la fits 2022

Modelul şi actriţa franceză Laetitia Casta a fost prezentă, în 1 iulie, la Sibiu, pe scena Filarmonicii de Stat, în cadrul unei conferinţe speciale FITS găzduite de profesorul şi teatrologul Octavian Saiu. 

Aceasta a fost a doua sa apariţie pe scena de la Sala Thalia, după prima reprezentaţia a spectacolului „Clara Haskil, Preludiu şi Fugă”, joi, 30 iunie.

În dialogul cu Octavian Saiu, la care publicul a avut acces gratuit, artista a povestit despre începuturile carierei sale de model şi despre reticenţa părinţilor de a-i permite să păşească în această lume strălucitoare. La 16 ani, Laetitia Casta apărea deja pe coperta a trei reviste şi astfel, povesteşte chiar ea, şi-a dat seama că poate deveni un personaj prin intermediul unei fotografii. Asta, în ciuda timidităţii pe care a încercat s-o învingă păşind pe scena de teatru: „Eu cred că timiditatea este o calitate, nu un defect. Când sunt pe scenă nu simt că sunt privită sau vulnerabilă, ci că eu îi privesc de pe scenă pe spectatori”.

Întrebată ce ştia despre Clara Haskil, rolul din spectacolul prezentat la FITS, artista a răspuns că nu avea nicio idee despre personajul pe care urma să-l joace: „A fost o mare descoperire. Nu ascultam muzică clasică, dar acum observ cum creează sensibilitate şi linişte interioară în rândul oamenilor (…) În spectacol am surprins fiecare personaj din viaţa Clarei. Regizorul şi cu mine am încercat să nu pară doar un simplu monolog, ci un film hollywoodian”.

Despre teatru, Laetitia Casta a spus că permite actorilor să redevină copii: „Acest copil interior trebuie sa fie hrănit, alintat, încurajat să vorbească. Când sunt pe scenă, trebuie să fiu un copil. Copiii sunt prinşi în lumea pe care o joacă, este ceva diferit de munca din fiecare zi. Teatrul este plăcerea jocului, plăcerea de a dărui”.

Considerăm, la fel ca Laetitia Casta, că opinia spectatorilor este cea mai importantă, astfel încât am cerut câteva păreri la ieşirea din sală. Toţi cei care ne-au răspuns au elogiat spectacolul şi jocul actriţei, redăm doar două dintre ele:

„Am venit special de la Braşov s-o văd pe Laetitia Casta. A fost modelul meu preferat, i-am urmărit cariera, şi pe cea de actriţă de film, dar nu am crezut că voi avea vreodată şansa s-o văd pe o scenă din România. Sunt foarte impresionat de talentul ei, este absolut fabuloasă. Felul în care a reuşit să întruchipeze atâtea personaje pe scenă, o singură femeie, atâtea vârste, atâtea personalităţi, m-a impresionat profund. Venisem să văd o femeie frumoasă, dar am descoperit o actriţă desăvârşită! Mulţumesc, FITS!” (Radu, 51 de ani, Braşov)

„Nu ştiam de festival sau spectacol, am venit la Sibiu cu alte treburi, dar am avut ocazia să cumpăr bilet de la cineva care nu a mai putut ajunge şi nu regret nici o secundă. Am asistat la un regal de teatru, o femeie – frumoasă, absolut, dar acest aspect devine neimportant pe scenă – care are incredibilă forţă şi pasiune şi talentul nemărginit de a trece de la un personaj la altul fără nici o dificultate. Şi aş vrea să remarc şi pianista, care a fost foarte bună, de asemenea. Aşa spectacol, mai rar!” (Mirela, 34 de ani, Bucureşti)

Ultima oră

Comentariul meu