Nivelul Dunării scade de la o zi la alta - Agricultura lovită puternic de secetă
foto Arhivă

În România, în aval de barajul Porțile de Fier 2, la granița dintre Serbia și România, nivelul Dunării este atât de scăzut, încât se văd epavele navelor scufundate.

Țara suferă de o secetă fără precedent: lipsa apei se vede clar în cel mai mare fluviu din țară, care se apropie de un nou minim istoric. Pe Dunăre s-au format până şi bancuri de nisip, care îngreunează mult navigarea, relatează economedia.ro

În sud-estul țării, la Baziaș, Dunărea are în prezent un debit de 1.900 de metri cubi pe secundă, la fel ca în 2003, când centrala nucleară de la Cernavodă a fost închisă din lipsă de apă.

Judeţul Vrancea, din estul țării, regiunea Moldova, este unul dintre zonele cele mai afectate de secetă. Pământul este uscat și crăpat şi o treime din terenul cultivat este distrus. Treierătoarele de cereale sunt oprite. Porumbul este mic și fără ştiuleţi.

Seceta a ars tot ceea ce era pe câmp, nemaiputând fi salvat nimic.

Agricultura în criză

Irigațiile ar fi putut salva agricultura din această zonă, însă canalul Siret-Barăgan, o structură importantă din punct de vedere strategic pentru sud-estul României, proiectat încă din timpul lui Ceaușescu, nu a fost încă finalizat și poate fi folosit doar la o treime din capacitate. Până acum, suprafața totală afectată de secetă este de aproximativ 150.600 de hectare din 20 de judeţe. Între timp, fermierii sunt îndemnați să economisească apa.

Potrivit Ministerului Mediului, rezervoarele strategice ale României sunt pline în procent de aproape 70%. Procent echivalent cu cel al teritoriului țării lovit de secetă.

Ultima oră

Comentariul meu