Seceta severă din Europa a scos la suprafață fragmente din istorie - Cimitire, cătune antice și epave din Al Doilea Război Mondial

Odată cu seceta și scăderea nivelului apei din râurile din Europa, fragmente din istorie demult uitate au ieșit la iveală. De la cătune antice până la epave din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial „au ieșit la suprafață”.

Cel mai vechi an care poate fi citit pe piatra Děčín este 1616. Urmele inscripțiilor referitoare la secete mult mai timpurii, din 1417 și 1473, au fost în mare măsură șterse de-a lungul timpului. Alți ani secetoși sunt consemnați între 1707 și 1893.

Pietrele sunt doar câteva dintre vestigiile care au văzut din nou lumina zilei odată cu seceta din acest an.

Secretele de sub râul Po

Din apele râului Po, cel mai lung râu al Italiei, care a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 70 de ani, au ieșit, pe rând:

  • rămășițele unui cătun antic din Piemont
  • epava Zibello, o barjă de marfă de 50 de metri scufundată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
  • un vehicul militar nazist și, lângă Mantua, o bombă de 450 kg, a cărei descoperire și detonare au dus la evacuarea a peste 3.000 de oameni care locuiau în zonă

În Lombardia, fundațiile clădirilor din lemn datând din epoca bronzului au fost dezvăluite odată cu scăderea nivelului apei din râul Oglio, în timp ce craniul unui căprior, care este de acum 100.000 de ani și rămășițe de hiene, lei și rinoceri au apărut în zonele secate ale lacului Como.

La Roma, Tibrul în retragere a readus la lumină ruinele unui pod despre care se crede că a fost construit în secolul I pentru împăratul Nero.

Epave a peste 20 de nave de război germane

Și nivelul Dunării, al doilea cel mai lung fluviu al Europei, a scăzut în ultimele luni, astfel că în Serbia, în apropiere de granița cu România, au ieșit la suprafață epavele a peste 20 de nave de război germane pline cu explozivi.

În Spania, localități scufundate de mult timp au devenit acum atracții turistice. Așa s-a întâmplat cu Aceredo, un oraș mic de lângă granița cu Portugalia, care a fost inundat de râul Lima în 1992 pentru a face loc lacului de acumulare Alto Lindoso, și care a reapărut în această primăvară.

Secarea lacului acumulare As Conchas a expus și Aquis Querquennis, un fort roman construit între 69 și 79 d.Hr. Situl a dispărut sub apă în 1949, dar zona de 2,4 hectare a ieșit acum la suprafață.

Tot în Spania, în comunitatea Galicia, apele lacului de acumulare Belesar, construit în 1963, au expus satul scufundat din vechiul Portomarín, permițând vizitatorilor să se plimbe prin casele sale. În Extremadura, de sub apele lacului de acumulare Cijara a apărut un pod din secolul al XV-lea, la fel cum a ieșit la iveală și biserică Sant Romà de Sau, din secolul al XI-lea, în Catalonia.

Și tot în zona iberică, seceta a readus în actualitate așa-numitul ”Stonehenge spaniol”, un cerc preistoric din blocuri de piatră, acoperit până acum de apele unui lac de acumulare. Cunoscută sub denumirea de Dolmenele de Guadalperal, construcția datează din anul 5.000 î.Hr., potrivit specialiștilor, relatează Reuters.

Sat scufundat și rămășițe umane

Un sat scufundat poate fi străbătut acum la pas și în Germania. Berich, situat lângă localitatea Waldeck din centrul țării, era acoperit de 12 metri de apă din 1913. Iar în Bringhausen, secarea lacului de acumulare Edersee a scos la iveală un fost cimitir.

În Elveția, în urma topirii ghețarilor au fost găsite rămășițe umane neidentificate pe o potecă veche care traversează ghețarul Chessjen din cantonul sudic Valais, iar un avion de mici dimensiuni, cu care trei elvețieni s-au prăbușit pe ghețarul Aletsch, pe 30 iunie 1968, este acum din nou vizibil.

Astfel de situații au fost întâlnite și în Norvegia, unde gheața tot mai mică a scos la iveală o tunică de lână din epoca fierului, o sandală în stil roman și o săgeată, despre care se crede că are o vehime de 1.300 de ani.

Ultima oră

Comentariul meu