se mărește ajutorul social - un șomer va primi în plus aproximativ 150 lei
foto: arhivă

La nivelul întregii țări există în jur de 500.000 de șomeri, chiar dacă cererea pentru forță de muncă este extrem de mare. Astfel, parlamentarii au luat decizia de a majora ajutorul sociale pentru cei fără loc de muncă.

Indemnizația va crește până la 525 de lei pe lună, bani care sunt primiți însă pentru o perioada limitată. De altfel, cifrele oficiale arată că mulți preferă sa stea acasă în loc sa își caute un loc de muncă. Chiar și în situația în care nu iau nimic de la stat, notează știrileprotv.ro.

Pentru fiecare lună nemuncită, un șomer va primi în plus 131 de lei. Ajutorul total al fiecăruia se va raporta în continuare la vechimea din câmpul muncii.

„Trebuie să fim atenți la acești părinți, acești oameni care nu din vina lor își pierd locul de muncă și rata șomajului ne arată că ei caută un loc de muncă, dar familiile trebuie să fie în siguranță”, spune Eva Csep, deputat UDMR.

Majorarea, propusă de UDMR, a trecut cu brio de ambele camere ale Parlamentului, deși nu a fost privită cu ochi buni de toți aleșii. Fostul ministru al Muncii, de pildă, susține că, printr-o astfel de măsură, se încurajează mai degrabă statul acasă pe bani un pic mai mulți.

Legea spune că această indemnizație se acordă pentru maximum 6 luni dacă cineva a cotizat până la 5 ani și cel mult un an dacă a cotizat cel puțin 20.

În luna iulie, rata șomajului în România a ajuns la 2,56%, în creștere față de luna trecută. Am ajuns astfel la aproape 224 de mii de români fără loc de muncă, însă doar 36.000 primesc și bani de la stat. Aceleași cifre arată că a crescut și numărul celor care nu primesc indemnizație de șomaj, adica nu au loc de muncă de mai bine de jumătate de an. În fața acestor cifre, concluzia specialiștilor este una: mulți au preferat să stea acasă chiar și fără niciun ajutor social, în loc să-și caute un loc de muncă.

Ultima oră

Comentariul meu