util pentru șoferi - constatarea amiabilă electronică ar putea fi posibilă din 15 octombrie

Constatarea amiabilă electronică, anunţată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pe 27 mai 2022, ar putea fi posibilă începând cu data de 15 octombrie 2022, potrivit unor surse din piaţa financiară.

Constatarea amiabilă electronică, într-o lume tot mai digitalizată, este o necesitate. Odată cu această po­si­bi­litate, şoferii vor putea completa mult mai rapid formularul de constatare amiabilă direct de pe telefon, iar în acelaşi timp, asigurătorii care practică RCA vor avea acces pentru a prelua şi instrumenta mult mai rapid dosarele de daună, scrie Mediafax.

„În cazul completării formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, datele completate şi semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul“, conform noilor reglementări.

Biroul Asigurătorilor Autovehicule din România (BAAR) şi asigurătorii RCA sunt cei care dezvoltă şi care vor administra soluţiile tehnice şi vor stabili de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabilă de accident în format electronic, cu respectarea dispoziţiilor legale privind ges­tionarea riscurilor operaţionale generate de sistemele informatice utilizate de entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF, conform actului normativ.

Ultima oră

Comentariul meu