despăgubiri de 30.000 de euro pentru un pasager rănit într-un accident la sibiu - șoferul era băut și îl luase la ocazie
foto Pixabay

Un șofer care a provocat un accident rutier la Sibiu va trebui să plătească despăgubiri de 30.000 de euro pentru un pasager care l-a luat la ocazie. Victima a stat în spital 80 de zile pentru îngrijiri medicale.

Aceasta conducea sub influența băuturilor alcoolice, pe DN 1, Direcția Râmnicu Vâlcea – Sibiu și a luat la ocazie o altă persoană. La un moment dat a pierdut controlul volanului și a intrat în gardul unei societăți comerciale, relatează alba24.ro

Pasagerul a fost grav rănit și a avut nevoie de peste 80 de zile de îngrijiri medicale. În data de 14 septembrie 2022, magistrații instanței superioare au dat decizia definitivă.

În primă instanță la Judecătoria Sibiu, bărbatul a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni închisoare cu suspendare, iar societatea de asigurări la plata a la plata către partea civilă a sumei de 1519,41 lei reprezentând daune materiale şi a sumei de 20.000 euro reprezentând daune morale.

Potrivit motivării instanței, inculpatul a condus autoturismul marca Suzuki dinspre Râmnicu-Vâlcea spre Sibiu, împrejurare în care a luat „la ocazie” pe martor acesta ocupând locul din partea dreaptă-față și pe persoana vătămată din dreptul societății „Zian Logistik persoana vătămată ocupând un loc pe bancheta din spate.

În dreptul societății „CON-A”, inculpatul circula pe banda I, împrejurare în care a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, intrând în coliziune cu gardul ce împrejmuiește curtea societății CON-A.

În urma impactului, persoana vătămată a fost proiectată în afara autoturismului, aceasta fiind preluată de un echipaj SMURD și transportată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu,

(…) Organele de poliție sosite la fața locului au testat cu aparatul etilotest conducătorul autoturismului marca Suzuki rezultatul testului de respirație indicând valoarea de 0.90 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Potrivit concluziilor buletinelor de analiză toxicologică din data de 25 iunie 2019, emis de Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca, alcoolemia inculpatului  înregistra valoarea de 1.22 g/l alcool pur în sânge pentru data de 12.06.2019, ora 17:15, și valoarea de 0.89 g/l alcool pur în sânge pentru data de 12.06.2019, ora 18:15”, se arată în motivarea instanței.

La apel, magistrații instanței superioare din Alba Iulia au admis cererea părții civile: ”Majorează cuantumul daunelor morale la suma de 30.000 euro sau echivalentul în lei la data efectuării plății. Înlătură obligația inculpatului la plata cheltuielilor judiciare către partea civilă și obligă Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România la suportarea acestora, în limita sumei de 7735 lei”, se arată în motivarea instanței.

Decizia din data de 14 septembrie a fost definitivă.

Ultima oră

Comentariul meu