”Suntem și săraci, dar și risipitori!” Acesta a fost unul dintre mesajele cheie adresate de Dumitru Chisăliță, Președintele Asociației ”Energia Inteligentă”, participanților la întâlnirea cu primarii din județ și cu reprezentanți ai instituțiilor aflate sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, organizată săptămâna trecută în cadrul campaniei de informare și conștientizare privind reducerea consumului de energie.
Auditor energetic cu peste 20 de ani de experiență, Dumitru Chisăliță și-a argumentat afirmația cu statistici bine documentate referitoare la producția și consumul de energie din România, care arată printre altele că în țara noastră consumul de energie este de 2,5 ori mai mare decât media europeană.
Președintele Asociației ”Energia Inteligentă” a recomandat participanților la întâlnire un set de măsuri practice pentru reducerea consumurilor de energie: reducerea temperaturii în spațiile de lucru după încheierea programului, oprirea iluminatului arhitectural pe clădiri și în piețe după ora 2.00 noaptea, montarea de senzori pe stâlpi, reducerea pierderilor de energie la ferestre etc.
Consiliul Județean a cerut tuturor instituțiilor subordonate măsuri de economisire
”Nu există o soluție unică de economisire, trebuie să facem o rețetă optimă ținând cont atât de costuri, cât și de resurse”, a declarat Chisăliță. El a insistat că o soluție pe termen lung în privința economisirii energiei și a micșorării prețului acesteia o reprezintă reducerea consumului în perioada de vârf de după-amiază și seara, când prețul poate să ajungă de șase ori mai mare decât în perioadele de consum redus din timpul zilei și al nopții. În același timp, Chisăliță a îndemnat primarii să ia în calcul reabilitarea termo-tehnică a imobilelor mai vechi, care poate duce la reducerea consumului mediu de energie cu până la 35%, și să folosească PUZ-urile și PUD-urile pentru promovarea construcțiilor eficiente energetic.
Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a încurajat participanții la întâlnire să conștientizeze nevoia unui consum rațional și a economisirii resurselor naturale. ”Am cerut tuturor instituțiilor din subordinea Consiliului să-și facă planuri de măsuri pentru economisire”, a spus Cîmpean, care a precizat că în fiecare zi, la sfârșitul programului, un angajat al CJ verifică termostatele și întrerupătoarele din toate birourile, astfel încât să fie prevenită risipa. ”În toate investițiile pe care le gândim avem în centrul atenției componenta <<verde>>. Nu ne gândim numai la noi, ci și la generațiile care vin”, a declarat Cîmpean.
Evenimentul, moderat de Daniela Câmpean, a reunit peste 40 de primari din județ, alături de reprezentanți ai instituțiilor aflate sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu.