Probabil că mulți conducători auto au senzația că, indiferent de regula pe care o încalcă, se pot alege cu amenzi, cu suspendarea permisului, ca să nu mai vorbim de cazurile ce pot fi penale, dar proprietatea asupra autovehiculului este sfântă și nu poate fi încălcată.
Majoritatea conducătorilor auto trăiesc cu senzația că toate sancțiunile din Codul Rutier se opresc atunci când e vorba de proprietatea asupra autovehiculului. Dar s-ar putea să aibă o surpriză total neplăcută când vor descoperi că există abateri de la norme, gesturi pentru care legea merge cu pedeapsa chiar și până la confiscarea mașinii, scrie impact.ro
Una dintre aceste situații – de obicei, neglijată de șoferi – este cea în care aceștia aruncă deșeuri pe marginea unor drumuri ori chiar tot felul de obiecte pe geamul mașinii. Când e vorba de deșeuri în cantități mari, abandonate în zone ce nu au legătură cu deversarea acestora, atunci lucrurile chiar se complică. Și asta, din cauză că aici intră în acțiune legea 92/2021 prin care sunt precizate sancțiunile în ceea ce privește regimul deșeurilor, scrie dailydriven.ro.
Amendă de până la 20.000 de lei
Amenzile pentru cei care abandonează sau aruncă deșeuri în zone interzise, printre care și pe marginea drumului, sunt cuprinse intre 10.000 si 20.000 de lei. Mai mult, ca măsură suplimentară se poate dispune confiscarea mijlocului de transport utilizat la săvârșirea infracțiunii.
Anul acesta, legea a fost modificată. Până acum, aceasta prevedea interdicții doar in cazul deșeurilor, dar acum se aplică în același fel și pentru orice alt tip de obiect sau substanță. Prevederile actuale spun că se pedepsește atât aruncarea în locuri nepermise, cât și îngroparea sau incendierea de orice fel de substanță sau deșeu. În această situație, pedeapsa pornește de amendă penală și poate ajunge la închisoare cuprinsă între 3 și 5 ani.
Sunt deja șoferi care au simțit pe propria piele noile prevederi. În luna mai, autoritățile din Bihor au surprins patru persoane care au aruncat deșeuri la marginea drumurilor, cu ajutorul camerelor mobile de supraveghere. Acestea au fost identificate de Poliție și sancționate de Garda de Mediu cu amenzi în valoare totală de 70.000 lei. Uneia dintre persoanele amendate i-a fost confiscat autovehiculul.
Dar mai există câteva situații în care se poate ajunge la confiscarea mașinii. Acest lucru se poate întâmpla dacă organele competente constată că cel care utilizează automobilul este un pericol pentru cei din jur, de exemplu șoferii cu o alcoolemie foarte mare sau recidiviștii, cei care fuseseră deja sancționați pentru o asemenea faptă. Dar confiscarea nu se poate face decât printr-un ordin judecătoresc.