focar de pestă porcină în nordul județului sibiu – mai multe animale vor fi ucise

Ca urmare a confirmării unui un focar de Pestă Porcină Africană într-o gospodărie din localitatea Valea Lungă, comuna Dârlos  a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat planul de măsuri pentru controlul bolii Pestă Porcină Africană, pentru care s-au stabilit următoarele:

  • Începând cu data de 20.10.2022 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Valea Lungă cu o rază de 3 km, incluzând localitățile: Valea Lungă, Blăjel, Păucea și Mediaș– zona de nord a orașului.
  • Începând cu data de 20.10.2022 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Valea Lunga, cu o rază de 10 km (cuprinde și zona de protecție), incluzând localitățile: Mediaș, Târnava, Bazna, Velț, Românești, Ighișu Nou, Curciu, Șmig, Dârlos, Brateiu, Ațel si Buzd – din județul  Sibiu și a localităților: Deleni si Băgaciu– din județul Mureș.

S-a  decis  uciderea suinelor existente în exploatație, în număr de 7 capete suine, categoria porc gras,  prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune efectuată în cursul zilei de 20.10.2022, în vederea limitării răspândirii bolii. Neutralizarea cadavrelor existente (10 capete porcine: 3 suine moarte;  7 capete suine care au fost ucise) s-a  realizat prin ecarisare alternativă,  îngropare în situ,  pe raza localității Valea Lungă.

Evaluarea animalelor și produselor s-a derulat conform  Hotărârii de Guvern  nr. 1214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar, în funcție de rezultatul anchetei epidemiologice efectuate de medicul veterinar oficial, se va acorda  despăgubirea suinelor, pentru exploatația în cauză, conform legislației în vigoare.

Ultima oră

Comentariul meu