noi modificări în codul muncii - care sunt condițiile de concediere

Începând de sâmbătă, 22 octombrie 2022, Codul Muncii va fi modificat, iar angajații vor avea mai multe drepturi.

Codul Muncii a fost modificat, în sensul în care angajații vor avea mai multe drepturi, în actul normativ fiind transpuse unele prevederi din Directivele europene, relatează adevarul.ro

Principalele prevederi din Legea 283/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ care vor intra în vigoare sâmbătă:

– Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, fără suprapunerea programului de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care își exercită acest drept.

– Angajatul va mai avea un drept, anume de a solicita trecerea pe un post vacant care îi asigură condiții de muncă mai favorabile dacă şi-a încheiat perioada de probă şi are o vechime de cel puțin şase luni la același angajator;

– Drepturile dobândite de salariat anterior momentului acordării concediilor, ori a absentării de la locul de muncă se mențin pe toată durata concediului, respectiv a perioadei de absenţă.

Neacordarea concediului de îngrijitor salariaților este sancționată cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

* Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.

Interdicții de concediere

Noua lege stipulează că le va fi interzis angajatorilor să concedieze salariații care și-au exercitat dreptul de a solicita mutarea pe un post mai bun, chiar dacă angajatorul refuză cererea (având acest drept), motivat.

Angajatorul nu își poate concedia angajatul pe perioada concediului de îngrijitor sau în zilele de absență pentru urgențele familiale. Absența pentru urgențele familiale va trebui anunțată de către salariat. În plus, nici pe perioada concediului paternal, care va suferi și el o serie de modificări, salariații nu vor putea fi concediați de angajatori.

De asemenea, angajatorii nu vor avea voie să îi concedieze nici pe salariații care au mai multe locuri de muncă.

Salariații care vor fi concediați pentru oricare dintre aceste motive vor putea cere, în instanță, reintegrarea pe vechiul post, așa cum este posibil și în prezent pentru orice concediere nelegală.

 

Ultima oră

Comentariul meu