robor bani

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 8,10% pe an, de la 8,13% pe an, miercuri, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Această valoare n-a mai fost întâlnită în cazul ROBOR la 3 luni din data de 12 octombrie, când nivelul indicelui a fost de 8,11%. ROBOR la 3 luni s-a aflat pe un trend descrescător în ultimele șapte zile, după ce a atins nivelul de 8,20% la începutul lunii noiembrie – maximul ultimilor 12 ani, scrie Digi24.

BNR a crescut pentru 8-a oara dobânda de politică monetară Zilele trecute, Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75%pe an, de la 6,25%. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an. Este a 8-a creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR anul acesta.

Creșterea dobânzii de politică monetară este un mecanism prin care BNR încearcă să reducă rata inflației, care a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, prin creșterea dobânzii de politică monetară, BNR scumpește banii (împrumuturile), descurajând creditarea.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu