copil hacker
Foto: arhivă

Site-urile Poliției Locale Ploiești și Consiliului Județean Cluj au fost sparte, în 2020 și în 2021, de un hacker. La acea vreme minor, tânărul a săvârșit faptele de unul singur, înlocuind informațiile oficiale cu anunțuri obscene, clipuri cu manele și filme pentru adulți. Mai mult, ar fi cerut și răscumpărare, în bitcoin, pentru a nu lăsa „la liber” pe Internet bazele de date ale instituțiilor. Anchetatorii l-au căutat pe individ și au stabilit că este un puști din Sibiu, care locuiește în Franța, și care are doar patru clase terminate. Tânărul a fost trimis în judecată. 

Adolescentul este din Sibiu, dar locuiește în prezent în Franța, notează ziarulincomod.ro. El a fost dat de gol de unul dintre partenerii săi cu care plănuise să atace și alte site-uri ale unor instituții de stat unde ar fi identificat vulnerabilități. Lucian L. a fost identificat și prins de către polițiștii din cadrul BCCO Ploiești, pentru ca ulterior să fie trimis în judecată de procurorii DIICOT sub acuzația de alterarea integrității datelor informatice.

Dosarul său se află pe rolul Tribunalului Prahova din septembrie 2022, instanță care a și dispus începerea judecății pe fondul cauzei. „Constată competența funcțională, materială și teritorială a instanţei, legalitatea şi regularitatea actului de sesizare – rechizitoriul cu nr. 3/D/P/2021 din data de 27.09.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Ploieşti, (…). Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul L. Lucian, cetăţenie română, studii 4 clase, stagiul militar nesatisfăcut, necăsătorit, fără ocupaţie, fără antecedente penale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de alterarea integrității datelor informatice”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Filme porno și manele pe site-urile instituțiilor

Sibianul Lucian se recomandă în spațiul virtual drept Meowless, iar împreună cu alte două persoane administrează mai multe grupuri de Facebook „Romania Hackers”, dar și Romania’s Cyber Army, grup care se regăsește și pe aplicația Discord. Aici ar fi fost purtate discuții privind spargerea site-urilor vulnerabile din România, mai scriu jurnaliștii de la ziarulincomod.ro. 

Meowless a fost prins de autorități după ce s-a lăudat că a spart de unul singur site-ul Poliției Locale Ploiești, cerându-le prietenilor să îl susțină în demersul său. A fost reclamat la IPJ Prahova chiar de un amic, printr-un e-mail, în care era anunțată intenția băiatului, dar și faptul că, în 29 Februarie 2019, tot el a dat atacul cibernetic. 

În acea zi, pe site-ul Poliției Locale Ploiești au fost postate o serie de mesaje denigratoare la adresa ANAF. Într-un alt moment, pe același site au fost postate clipuri video cu manele și/sau filme pentru adulți și mesajul „Ne-am saturat de zdrențele din Parlament, ne-am saturat de toți penalii, ne-am săturat de rahaturile voastre, merităm mai mult de atat”, urmat de „semnătură” HACKED BY MEOWLESS. 

Apoi, în mai 2021, hackerul a atacat și site-ul Consiliului Județean Cluj. De această dată, adolescentul a fost mai curajos, cerând inclusiv o răscumpărare de 100 de dolari, în bitcoin, pentru ca baza de date a instituției să nu fie făcută publică. 

meowless hacker
Sursa: Actual de Cluj

 

„Hacked by Meowless. Toate fişierele au fost criptate şi un backup al siteului a fost salvat. Dacă vreţi ca baza de date şi fişierele siteului să nu ajungă public pe internet, aveţi de plătit o sumă. Trimiteţi 100 $ USD în bitcoin la adresa următoare…”. 

Polițiștii BCCO din Ploiești au stabilit că ambele site-uri, cel din Ploiești și cel din Cluj, au fost sparte de aceeași persoană, un băiat minor la data săvârșirii faptelor, cu patru clase, născut la Sibiu, dar cu domiciliul actual în Franța.

Sursa: ziarulincomod.ro

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu