începe sezonul tăierii porcilor - ce obligații au sibienii care sacrifică - informații utile de la dsv sibiu
Foto: DORINA MATIŞ / AGERPRES

Confirmarea și evoluția în anul 2022 a Pestei Porcine Africane la un număr însemnat de porci domestici crescuți în gospodăriile populației, la nivel național precum si în județul Sibiu, impune avertizarea din nou a publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului Sibiu.

Conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, se sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, pentru prevenirea apariției și  răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, cu referire la:

  • solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care a costatat modificări ale starii de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mancare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii, preponderent in zona subabdominala si pe urechi a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificari de comportament;
  • după sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte homoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;
  • până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de legislatia sanitara veterinara in situația constatată ;
  • în situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modifcările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea  cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei.

Reamintim, că Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica)  animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau  afumată.

Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale fetei, “boala capetelor umflate”.

Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează de către medicii veterinari de libera practica, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcționează în localitatile judeţului, după programul afişat la sediul acestora.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu asigură examinarea cărnii prin examen trichineloscopic, la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu (Calea Şurii Mari, nr. 21), zilnic, inclusiv in zilele de sambata, între orele 9.00 – 16.00.

In zilele de duminica, examinarea probelor provenite de la porcinele sacrificate, se efectueaza la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu,  între orele 10,00 – 14.00.

Pentru efectuarea examenului se  prezintă o probă reprezentată de cca. 100  grame de carne, recoltată din pilierii diafragmatici.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotalia auriculara), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice forma comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Recomandăm populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”, sau orice alta forma de aprovizionare din surse neautorizate.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar ( medicul veterinar de libera practica, reprezentantii DSVSA ),  pentru a se interveni operativ şi eficient.

În acest sens, DSVSA SIBIU, prin personalul de specialitate, se află la dispoziția tuturor consumatorilor, permanent, la telefon 0269223069, 0269223314, 0732140148, fax. 0269223753, e-mail office-sibiu@ansvsa.ro, pentru a furniza informații de specialitate, sau în cazul unor sesizari si reclamații din partea cetațenilor, privind încalcarea normelor sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor.

Ultima oră

Comentariul meu