cel mai bun film
Sursă foto: Digi24

„Jeanne Dielman”, un film belgian din 1975, a fost desemnat drept cel mai bun film al tuturor timpurilor de către 1.639 de critici din toată lumea, într-un top comandat de Institutul Britanic de Film. Filmul a fost regizat de Chantal Akerman și este  prima oară când acest top, realizat la fiecare zece ani, are pe primul loc un film realizat de o femeie.

Filmul, cu titlul complet “Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles”, prezintă povestea unei văduve nevoite să se prostitueze din cauza sărăciei şi care sfârşeşte prin a ucide unul dintre clienţii săi. Pelicula de aproape trei ore şi jumătate, cu un puternic mesaj feminist, este mai puţin cunoscută publicului larg, deşi a stârnit admiraţia cinefililor, relatează Digi24.

Lillian Crawford, o critică de film care a participat la întocmirea topului, spune că pelicula este una “esenţială”, deşi este recomandată mai degrabă celor cu o cultură cinematografică vastă și nu spectatorilor ocazionali.

“Totuși, din punct de vedere academic şi pentru a încuraja oamenii să se familiarizeze cu filmele experimentale, filmele realizate de femei, din punct de vedere al cinemaului feminist, este esenţial”, a spus aceasta.

Chantal Akerman, regizoarea filmului, a murit în 2015. Desemnarea filmului ei drept cel mai bun din toate timpurile vine şi după multe critici, în ultimii ani, potrivit cărora cele 100 de filme alese în top au ca regizori preponderent bărbaţi albi.

În 2012, de exemplu, când s-a realizat precedentul top, printre regizorii filmelor alese se numărau doar două femei, şi un singur bărbat de culoare. Prima poziţie în topurile întocmite de Institutul Britanic de Film a fost deţinută vreme de 40 de ani de “Cetăţeanul Kane”, peliculă regizată de Orson Welles.

În 2012, criticii au votat “Vertigo”, de Alfred Hitchcock, ca fiind cel mai bun film al tuturor timpurilor. Acum “Vertigo” este pe locul doi, în timp ce “Cetăţeanul Kane” ocupă locul trei.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu