Abandonul școlar reprezintă o problemă cu care se confruntă toate județele din țară. În județul Sibiu, rata de abandon în anul școlar anterior a fost de 0,45% – 194 de elevi au părăsit sistemul de învățământ.
În anul școlar trecut – 2021-2022 – cele mai multe cazuri de abandon școlar în județul Sibiu au fost înregistrate la învățământul gimnazial, unde au abandonat școala 95 de elevi. La învățământul liceal au abandonat 59 de elevi, iar la cel primar 40 – în total 194 de elevi în tot județul, potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar Județean referitor la problema abandonului școlar.
”Abandonul școlar la învățământul primar și gimnazial este prezent mai ales în unităţile şcolare din mediul rural. La nivel liceal și profesional (în clasele IX și a X – învățământ obligatoriu) elevii care abandonează școala provin cu precădere din mediul rural. Putem concluziona că în județul Sibiu motivele abandonului școlar sunt: situația materială precară a familiilor din mediul rural, plecarea elevilor în străinătate, elevi cu CES (cerințe educative speciale) care nu pot face față sistemului educațional, eleve căsătorite (în localitățile cu comunitate majoritară romă)”, precizează raportul, care arată că din cele 16 școli și licee din județ în care s-au înregistrat abandonuri școlare patru se află în municipiul Sibiu, iar celelalte 12 în alte localități.
Programul de reducere a abandonului oferă susținere financiară și tabere gratuite
Rata abandonului școlar la nivelul județului Sibiu a scăzut de la 0,70% în 2017 la 0,30% în 2021. „Cea mai bună măsură pentru a preveni abandonul școlar este includerea elevilor aflați în situație de risc în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAR). Acolo beneficiază de activități în plus, de susținere financiară și de tabere gratuite. Cred că acesta este programul cel mai bun”, apreciază Constantin Dincă, Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu. Dincă precizează că programul a demarat în mai multe unități de învățământ din județul Sibiu și speră că în etapa a doua, care se preconizează pentru viitorul an școlar, să fie incluse și alte școli.
Abandonul şcolar reprezintă încetarea frecventării şcolii și părăsirea sistemului educativ înaintea obţinerii unei calificări sau pregătiri profesionale complete, sau înaintea încheierii anului de studii început. Cu cât nivelul abandonului este mai mare, cu atât sistemul şcolar este mai ineficient.