nicu stefanuta

Europarlamentarul USR Nicu Ștefănuță a fost numit săptămâna aceasta raportorul grupului Renew Europe pedosarul revizuirii legislației UE privind calitatea aerului înconjurător.

Poluarea aerului continuă să fie principala cauză de mediu a deceselor premature în UE . În fiecare an, zeci de mii de romani mor prematur și un număr și mai mare de cetățeni suferă de boli pulmonare sau de forme de cancer cauzate de poluare. Standardele europene privind calitatea aerului vor fi revizuite, dar și noi, ca țară, trebuie să ne facem partea. Este timpul să tratam poluarea aerului ca o prioritate nională șisă conștientizăm că e nevoie de măsuri și invesții care să punăsănătatea cetățenilor pe primul loc”, a declarat, după numire, eurodeputatul sibian.

Comisia Europeană va stabili standardele UE privind calitatea aerului pentru 2030, obiectivul principal fiindreducerea la zero a poluării aerului până în 2050. De asemenea, propunerea legislativă le permite persoanelor a căror sănătate suferă de pe urma poluării aerului săprimească o compensație în cazul constatării vreunei încălcări a normelor UE în materie de calitate a aerului.

Se vor îmbunătăți și cerințele privind monitorizarea și modelarea calității aerului, care vor permite verificarea mai precisă a respectării standardelor, inclusiv la niveluri mai scăzute ale concentrațiilor cunoscute în prezent ca fiind dăunătoare.

Romania se află în procedură de infrigement pentru nerespectarea normelor privind calitatea aerului. Monitorizarea calității aerului în țara noastră continuă să fie deficitară, iar mai multe orase se află pe locurile fruntașe în ceea ce privește poluarea atmosferică.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu