UPDATE: Autoritățile din Sibiu se joacă de-a „baba-oarba” cu ursul - Animalul e de negăsit și nimeni nu dă detalii

Un urs hoinărește, de noaptea trecută, nestingherit prin municipiul Sibiu. După ce toată dimineața autoritățile și-au pasat responsabilitatea de la una la alta, reprezentanții instituțiilor au început să comunice. Nimic însă despre animal și dacă i-au dat de urmă, ci doar despre cine ar trebui să îl alunge. Primăria și Jandarmeria sunt cele care trebuie să intervină imediat atunci când este semnalată prezența vreunui exemplar pe raza unei localități. 

UPDATE

După aproape 11 ore de la semnalarea prezenței ursului pe raza municipiului Sibiu, reprezentanții primăriei au venit cu detalii. Ursul nu a fost încă găsit, însă e căutat în continuare. „Urmare informării transmise la ora 00.04 cu privire la semnalarea unui urs în zona rampei Ștefan cel Mare și ieșirea din Sibiu spre Șelimbăr, patrule ale Poliției Locale Sibiu, împreună cu cele ale Inspectoratului de Jandarmerie Sibiu și cele ale Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu au monitorizat zona însă, până la această oră, nu a fost identificat în teren ursul. Acțiunile de patrulare în zonă vor continua. Vom reveni cu un comunicat în momentul în care se centralizează informațiile despre intervenție”, a precizat Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Prezența unui urs a fost semnalată, luni noaptea, pe raza municipiului Sibiu. Oamenii l-au văzut, prima dată, în Broscărie. Unii au sunat la 112, însă alții l-au fugărit, cu mașinile, crezând că îl vor alunga din oraș. În cursul nopții, ISU Sibiu a emis și o avertizare de tip RO-Alert, cetățenii fiind informați despre cele întâmplate, primind și sfaturi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în acest caz. 

VEZI ȘI: VIDEO – Un urs se plimbă prin Broscărie – A fost emis mesaj RO-Alert 

Marți dimineața, după o noapte agitată, reprezentanții Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Sibiu au transmis că animalul a fost căutat, însă, până la ora redactării articolului (10:30), el nu a fost găsit. Jandarmii nu au putut menționa însă de când au început căutările și care a fost efectivul trimis în teren. 

VEZI AICI CE SPUN REPREZENTANȚII JANDARMERIEI SIBIU

Cine trebuie să intervină

Autoritățile sibiene au pasat responsabilitatea dintr-o parte în alta. Cine ar trebui să intervină în cazul apariției ursului în comunitate? Potrivit reprezentanților Prefecturii, în astfel de cazuri, Primăria și Jandarmeria sunt cele care ar trebui să intervină. „Potrivit Ordonanței de Urgență nr 81/ 2021 privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, echipa cu atribuții de intervenție imediată este formata din primarul/viceprimarul localității unde a fost semnalată prezența ursului, jandarmii aflați in serviciu în zona respectivă, personalul tehnic de specialitate al fondului cinegetic care are încheiat un contract de prestări servicii cu primăria și medicul veterinar”, transmite Gabriela Luca, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu. 

În Anexa 2 la Ordonanța 81 este prevăzută și procedura privind modul de acțiune a instituțiilor responsabile în gestionarea intervențiilor în cazul incidentelor generate de specia ursului brun. „După finalizarea acțiunii de intervenție imediată, în cel mult 24 de ore, se întocmește un raport al evenimentului, care este semnat de: conducătorul echipei de intervenție, medicul veterinar care participă la intervenție, personalul tehnic de specialitate, conducătorul efectivelor de jandarmi care participă la intervenție. Raportul se transmite de către conducătorul echipei de intervenție în termen de 24 de ore de la întocmire către agenția județeană pentru protecția mediului și către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență”, adaugă Luca.

UPDATE: Autoritățile din Sibiu se joacă de-a „baba-oarba” cu ursul - Animalul e de negăsit și nimeni nu dă detalii

Până la ora 10:40, din partea Primăriei Sibiu nu a venit nici măcar o comunicare. Ora de Sibiu a cerut detalii privind incidentul de luni noaptea, însă, pentru moment, nu a fost transmis un răspuns. Vom reveni cu detalii!

Vă reamintim că, în anul 2016, un urs care a ajuns în oraș a fost ucis de autorități. Animalul a străbătut atunci orașul de pe Calea Dumbrăvii până în Terezian. Tranchilizantele nu l-au nimerit și s-a optat pentru împușcare.

CITEȘTE ȘI: Momentul în care un urs a fost împușcat în municipiul Sibiu

Tiberiu Ivancea, șeful IPJ Sibiu, spunea, în anul 2017, că singurul lucru care se va schimba dacă ar fi semnalată din nou prezența unui astfel de animal în municipiu, ar fi faptul că nu s-ar mai vâna ursul prin tot orașul, dar măsurile de protejare a cetățenilor ar fi o prioritate în continuare. „O să facem același lucru pe care l-am făcut și prima dată, adică o să protejăm cetățenii. Noi respectăm atribuţiile, nu mă refer la faptul că îl vom vâna. Vom proteja cetățenii și toate măsurile pe care le vom lua vor fi de asigurarea integrității fizice a populației”, spunea Ivancea în 2017.

Ultima oră

Comentariul meu