bijuterii
Sursă foto: Digi24

Un istoric olandez a găsit cu ajutorul unui detector de metale, o comoară medievală veche de peste 1.000 de ani. Aceasta conține cercei și brățări de aur, și 39 de monede.

Lorenzo Ruijter a descoperit comoara în 2021, în micul oraș Hoogwoud din nordul țării, cu ajutorul unui detector de metale, relatează Digi24.

„A fost un sentiment deosebit să descopăr ceva atât de valoros, nici nu-l pot descrie. Nu mă așteptam să găsesc vreodată așa ceva”, a spus istoricul, care a mărturisit că de la 10 ani caută comori.

A fost însă nevoit să păstreze secretul descoperirii lui timp de 2 ani.

Motivul: experții de la Muzeul Național al Antichităților au avut nevoie de timp pentru a curăța, investiga și data obiectele din comoară.

Au descoperit că cea mai recentă dintre monede datează din anul 1250, cu aproximație, așa că bănuiesc că atunci a fost îngropată comoara. Bijuteriile sunt cu 200 de ani mai vechi, potrivit reprezentanților muzeului.

„Bijuteriile de aur din acea perioadă sunt extrem de rare în Olanda”, a precizat muzeul într-un comunicat.

Nu se știe exact de ce a fost îngropată comoara, dar la jumătatea secolului al 13-lea a avut loc un război între două regiuni olandeze, iar Hoogwoud a fost epicentrul luptelor.

Ruijter crede că e posibil ca o persoană puternică a vremii să fi îngropat obiectele, petnru a le proteja și pentru a le scoate din ascunzătoare în vremuri mai sigure.

Având în vedere importanța sa arheologică, comoara a fost împrumutată muzeului, care o va expune, dar va rămâne oficial în proprietatea lui Lorenzo Ruijter.

 

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu