cantina mancare 5

În Sibiu există mai multe cantine agreate de studenți, elevi și oameni simpli care vor să ia un prânz consistent la un preț avantajos. Cantina Studențească, de pe strada Rennes, și Cantina Arhiepiscopiei Sibiului, de pe strada Bastionului, reprezintă principalele opțiuni pentru sibieni.

Cantina studenților a trecut prin mai multe schimbări în ultimul an. Dacă până în 2022, studenții se prezentau la bucătărie cu un bon pe care era scris meniul dorit, acum lucrurile stau diferit. S-a implementat sistemul de autoservire sau, popular zis, „împinge tava”. Schimbarea aceasta îi mulțumește atât pe studenți, cât și pentru profesori pentru că văd mâncarea expusă și își pot alege după bunul plac preparatele. Prețurile s-au majorat și ele însă cu sume foarte mici – 1 leu sau 2 lei. O altă schimbare este cea prin care s-a desființat „Meniul Zilei”.

cantina mancare 15 scaled

Prețuri mai mari la cantina studenților – „Mâncarea e bună și merită”

Prețurile la Cantina Studențească s-au mărit odată cu scumpirea ingredientelor, însă acest lucru nu îi deranjează pe studenți. Aceștia sunt de părere că mâncarea e gustoasă și merită „toți banii”. Prețurile pentru un prânz sățios pot începe de la 8 lei și pot ajunge la peste 25 lei.

@oradesibiu

În Sibiu există mai multe cantine la un preț avantajos. #cantinesibiu #sibiu #mancaredelicioasa

♬ sonido original – Ora de Sibiu – Ora de Sibiu

„Prețul a crescut puțin, dar nu cu mult. Nu este o diferență foarte mare. Noi de obicei plătim maxim 15 lei pentru o porție de friptură cu garnitură și chiflă, iar pentru două feluri poate ajungi la 20 lei. Sunt destul de multe variante. Ne orientăm să nu depășească 15, 20 lei. Depinde de zile, de exemplu astăzi mi-am luat chifteluțe vegetale cu garnitură și am dat nouă lei și ceva, 10 lei pentru un fel întreg”, spune Paul, student la Facultatea de Inginerie.

cantina mancare 20 scaledcantina mancare 41 scaledcantina mancare 42 scaled

Cei mai mulți tineri se orientează ca meniul să nu depășească 20 lei. Au fost zile în care au plătit sub 10 lei pentru o porție de mâncare. „Eu am dat 8,5 lei pe o porție de sarmale cu mămăligă și smântână. Ciorba este cea mai ieftină, e doar puțin peste 6 lei. Preferăm să venim în pauze să mâncăm la cantină decât în oraș pentru că este o diferență enormă. Prețurile s-au mai scumpit, dar și mâncarea e bună și merită”, spune Andreea, studentă la Facultatea de Litere.cantina mancare 22 scaled 1

Profesor: „Am dat 26 lei”

Profesorii sunt și ei mulțumiți de calitatea preparatelor. „Mâncarea a fost tot timpul excepțională, la prețuri rezonabile. Am dat 26 de lei. Este mult mai convenabil cum este acum. Îți iei ce dorești și plătești cu cardul”, spune Adrian Gîrjoabă, profesor de matematică la Facultatea de Științe.

Meniul la Cantina Studențească este unul extrem de variat, la fel și prețurile. Prețurile încep de la 3 lei pentru o sală și ajung până la 10 lei, cât costă ceafa de porc afumată la grătar. Se găsesc prăjituri cu prețuri care nu depășesc 7 lei, preparate la grătar cu un preț de maxim 10 lei sau la cuptor pentru care studenții plătesc cel mult 9,8 lei. Pentru profesori prețul este mai mare cu 50 de bani sau 80 de bani.

cantina mancare 12 scaledcantina mancare 11 scaled

Cantina Arhiepiscopiei Sibiului, preferată de elevi

Cea de-a doua cantină apreciată de sibieni este cea a Arhiepiscopiei Sibiului sau Cantina „Sfântul Stelian”. Aici oricine poate să ia masa de prânz, dar trebuie să își facă rezervare sau să-și facă un abonament săptămânal, astfel încât bucătăreasa principală Margareta Slătineanu să știe câte porții să pregătească pentru ca mâncare să fie tot timpul proaspătă. Totuși, cei mai mari „fani” sunt elevii școlilor din apropiere.

În jurul orei 12:00, mai multe clase de copii de la Colegiul National “Octavian Goga” Sibiu luau prânzul supravegheați de învățătoare. Cadrele didactice laudă mâncarea de la cantina de pe strada Bastionului și o consideră ideală pentru elevi, fiind preparată din produse naturale și fără aditivi.

cantina popi 2 scaled
O porție de mâncare pentru un elev

În comparație cu Cantina Studențească, aici prețurile sunt puțin mai mari. Meniurile costă între 20 lei și 25 lei în funcție de preparate. De exemplu, la acest preț poți opta pentru „Meniul 1” care cuprinde friptură de porc și pui, garnitură de cartofi sote sau natur, salată asortată, cozonac și pâine sau „Meniul 2” cu cotlet de porc, garnitură de orez sau ciuperci, salată de varză, cozonac și pâine.

cantina popi 7 scaled

Atât la Cantina Studențească, cât și la Cantina Arhiepiscopiei se găsesc preparate de post, perfecte pentru perioada aceasta a anului. Un meniu de post la Cantina Arhiepiscopiei cuprinde orez cu ciuperci, salată de roșii și castraveți, cozonac și chiflă. Mai sunt și alte tipuri de meniu de post.

 

 

 

 

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu