eroine isu 1

Salvatorii de vieți, cum sunt descriși membrii echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu sunt recunoscuți pentru dedicarea de care dau dovadă de-a lungul carierei. Adevărat este că cei mai mulți eroi sunt bărbați, însă la ISU Sibiu sunt și fete care „și-au făcut loc” într-o meserie care se spune că ar fi pentru bărbați.

Fetele împărtășesc aceeași dorință arzătoare de a-și ajuta apropiații, însă chiar și așa, numărul lor este mult mai mic în comparație cu cel al bărbaților. În cadrul ISU Sibiu profesează 19 fete dintre care opt comandanți de echipaj, șapte subofițeri operativ principal, o conducătoare de autospecială și trei soldați profesioniști. Cu toate că numărul fetelor este mic, ele se dedică întru totul meseriei și nu ezită nici o clipă când în joc este viața oamenilor.

Pentru cele mai multe fete meseria de pompier reprezintă o onoare care include multe sacrificii, dar și care oferă împliniri sufletești. În echipa ISU se pune preț pe devotament, responsabilitate, integritate și disciplină și, mai ales, iubire și dorința de a ajuta oamenii în situații critice.

Citește și: VIDEO Poveștile neștiute ale salvatorilor de vieți din Sibiu – Lucian și Iulian: „Trebuie mereu să ai capul limpede”

„Mereu avem de învățat de la ei”

Nu este un secret că bărbații predomină în acest domeniu. Însă la fel ca ei, fetele de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu sunt mai prejos, ci din contră, lucrează „cot la cot” ca o adevărată echipă. Important este ca la finalul zilei, cât mai multe situații de urgență să fie rezolvate.

„Domeniul în care activez este predominat de bărbați, dar încă de la început am fost primită cu căldură și respect din partea lor. Împreună facem o echipa perfectă, mă inspira profesionalismul lor. Întotdeauna îmi doresc să fiu la fel de puternică precum ei, nu vreau să-i dezamăgesc. Doresc sa le fiu un bun exemplu și o persoană care să inspire încredere”, spune Plutonier major Silvia Chișiu, Comandant de echipaj în cadrul Detașamentului Mediaș.

isu 4 medium

De aceeași părere sunt și restul fetelor care lucrează zilnic într-o echipă în care predomină bărbații. Tinerele văd în ei un exemplu de curaj și devotament. „Mă învăță ce înseamnă curajul, lucrul în echipa, comunicarea, perseverența și integrarea într-un colectiv primitor și binevoitor”, spune Plutonier Raluca Trifa, Comandant de echipaj, în cadrul Detașamentului Mediaș.

isu 5 medium

Pentru Rodica Boian, comandant de echipaj în cadrul Detașamentului Mediaș, bărbații din domeniu îi oferă o anumită siguranță și un exemplu de urmat în meserie. „Este mai ușor decât credeam! Mereu avem de învățat de la ei, iar plusul și mai mare pe care îl avem este că ne simțim protejate și în siguranță fiind între atâția bărbați”, spune Sergent major Rodica Boian, Comandant de echipaj în cadrul Detașamentului Mediaș.

isu 3 medium

„A lucra într-un domeniu în care predomină bărbații nu mă deranjează deloc chiar îmi place deoarece avem o relație profesională și de colegialitate care se bazează pe respect reciproc cu aceleași așteptări unde învățăm, creștem. Eforturile noastre depuse împreună sunt recunoscute de oameni simpli care mereu ne spun ,,mulțumesc “, povestește Sergent major Larisa Savu – Comandant de echipaj în cadrul Detașamentului Mediaș.

isu 1

Primele intervenții

Primele intervenții la care fetele de la ISU Sibiu au participat, le-a marcat parcursul în carieră, pregătindu-le pentru provocările care au urmat mai târziu. „ Prima intervenție, din ce îmi aduc aminte acum, era vorba despre o persoană de vârsta a treia, cu dureri abdominale. Îmi amintesc de o intervenție mai recentă la care pacienta a afirmat că dacă nu era SMURD -ul care m-a dus de multe ori la spital, acum era în lumea cealaltă”, relatează Sergent major Cristina Racota, comandant de echipaj în cadrul Detașamentului Mediaș.

Prima experiență în cadrul ISU pentru restul fetelor a fost asemănătoare cu cea a Cristinei. Fie pacienți cu accident vascular cerebral, persoane aflate în stare de inconștiență sau cu facturi grave, toți au fost ajutați de urgență de eroinele de la ISU Sibiu.

isu 2 medium

Referitor la cele mai grele intervenții avute de începutul meseriei, fetele cred că sunt cele care implică copiii sau momentele în care știu că nu se mai poate face nimic pentru a salva o viață. „Cele mai grele momente sunt cele în care fiecare secundă contează și, deși ai făcut tot ce îți stă în putință, finalul este trist”, spune Cristina.

 

 

 

 

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu