Dispensarul TBC al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu va fi iluminat în roșu de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu marchează și în acest an Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, în data de 24 martie, ziua în care doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC, în anul 1882. 

Dispensarul TBC al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu va fi iluminat în roșu de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei

Astfel, pe parcursul zilei de 24 martie vor fi distribuite pliante informative cu privire la prevenția și combaterea tuberculozei, iar clădirea Dispensarului TBC va fi iluminată în roșu între orele 19.00 – 20.00. Prin acest demers, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu se alătură campaniei de conștientizare a gravității acestei boli, inițiată de organizațiile membre ale Parteneriatului STOP TB România, roșu fiind culoarea simbol a solidarității și implicării în lupta împotriva tuberculozei.

Pentru România, tuberculoza reprezintă o problemă de sănătate publică. Suntem țara din Uniunea Europeană cu cele mai multe cazuri de tuberculoză – aproape un sfert din cazurile înregistrate (23,4%) fiind raportate în România, conform ultimului raport al Centrului European de Prevenție și Control al Bolilor (ECDC). Comparativ cu restul țării, situația în județul Sibiu nu este la fel de gravă, acesta situându-se pe locul 6 în topul județelor cu număr redus de cazuri. 

Astfel, în anul 2022 au fost înregistrate 83 de cazuri de tuberculoză, 62 dintre acestea fiind cazuri noi, iar 21 recidive. Față de anul 2021 se înregistrează o creștere cu 15% (numărul cazurilor raportate în județul Sibiu fiind de 72).

În anul 2022, cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost înregistrate în București (634), urmat de județele Iași (476), Dolj (430), Constanța (360), Bacău (327).  

Județele cu cele mai puține cazuri de TBC raportate în anul 2022 au fost Harghita și Covasna – ambele cu 40 de cazuri, Sălaj – 64 cazuri, Alba și Bistrița Năsăud – ambele cu 77 de cazuri. 

La nivel national, în anul 2022 s-au înregistrat 8824 de cazuri, în creștere cu 15% față de anul 2021, când au fost raportate 7618 cazuri. 

„În ultimii ani, prin investițiile majore în infrastructura spitalului, am îmbunătățit condițiile hoteliere pentru pacienții spitalizați în unitatea noastră sanitară, lucru important, având în vedere că bolnavii cu tuberculoză au o durată de spitalizare îndelungată. De asemenea, există circuite distincte pentru pacienții cu tuberculoză față de cei cu alte afecțiuni pulmonare. În plus, profesionalismul echipei medicale și dotarea cu aparatură performantă (inclusiv CT din 2022), contribuie la realizarea unui act medical de calitate, astfel încât spitalului nostru i se adresează și bolnavi din județele învecinate”, a transmis Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

 Tuberculoza este o boală infecțioasă provocată de bacilul Koch care afectează în principal plămânii, dar poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, rinichi, meninge etc). Transmiterea bacilului este realizată prin picături de salivă eliminate de persoanele infectate, prin tuse, strănut ori spută. Odată ajuns în organism, bacilul ajunge până la nivelul alveolelor pulmonare putând provoca inițial o infecție latentă infecțioasă. Persoanele infectate pot să nu aibă nici un simptom și  să nu fie contagioase și astfel să nu fie conștiente de prezența bacilului.

Tuberculoză progresează lent, pe parcursul a săptămâni sau chiar luni, iar simptomele manifestate pot să nu fie de natură să alarmeze bolnavii, inițial cei infectăți pierzând în greutate prin lipsa poftei de mâncare, prezintă oboseală, tuse și  subfebrilitate (Tº<38ºC).

Persoanele care prezintă tuse de cel puțin 3 săptămâni, astenie  fizică, inapetență, transpirații nocturne, scădere ponderală, trebuie considerați ca POTENȚIALI bolnavi de TB = suspect TB (simptomele nefiind specifice). În ultimele decenii a crescut numărul infectărilor în rândul tinerilor și persoanelor active social și la locul de muncă. Explicația constă în faptul că stilul de viață dezorganizat duce la slăbirea sistemului imunitar și deschide o „poartă de acces“ tuberculozei. Nopțile nedormite, stresul, orele îndelungate de muncă fără odihnă sau alimentația inadecvată sunt doar câteva din caracteristicile unui stil de viață dezorganizat care duc la slăbirea organismului.

„Ultimii 2 ani au fost destul de provocatori pentru toată lumea: Pacienții cu tuberculoză s-au trezit peste noapte cu spitalele transformate în unități Covid-19. Din cauza pandemiei, oamenii au devenit reticenți în a se duce la medic când se simt rău, iar asta a dus la o subdiagnosticare a cazurilor de tuberculoză și, mai mult decât atât, la o diagnosticare târzie ceea ce înseamnă că pacienții ajung foarte târziu la medic când deja boala se agravează și devine din ce în ce mai greu de tratat. O persoană cu tuberculoză nediagnosticată va infecta alte persoane sănătoase din preajma sa. De aceea, tuberculoza este important a fi diagnosticată cât mai rapid”, transmite Sebastian Buga, coordonatorul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

 Anul trecut, în județul Sibiu a avut loc o campanie de depistare a tuberculozei, derulată în 11 comune sibiene. Sadu, Roșia, Chirpăr, Mihăileni, Șeica Mare, Loameneș, Păuca, Valea Viilor, Dârlos, Hoghilag, Brădeni au fost comunele sibiene vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei. Proiectul Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, din echipa căruia au făcut parte și medici sibieni, a oferit servicii medicale gratuite cetățenilor din zone rurale unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză, în vederea depistării precoce a unor noi cazuri.

„În cadrul proiectului „Screening TB”, desfășurat în județul Sibiu în perioada septembrie – octombrie 2022, au fost efectuate aproximativ 1000 de radiografii pulmonare. În urma interpretării rezultatelor, pentru 75 de persoane s-a ridicat suspiciunea de îmbolnăvire cu tuberculoză. Dintre acestea, 60 s-au prezentat ulterior în Dispensarul TBC pentru consultații și investigații suplimentare. Din fericire, niciunul dintre suspecți nu a fost confirmat pozitiv cu tuberculoză. Rămânem însă în continuare vigilenți și atragem atenția către populație să nu ezite să se prezinte la un consult în cazul în care prezintă simptome specifice acestei grave boli”, spune  dr. Lavinia Danciu, medic pneumolog, Director Medical al Spitalului de Pneumofiziologie Sibiu.

 Diagnosticul tuberculozei pulmonare se face clinic (prezența simptomelor), bacteriologic (principala  metodă pentru diagnosticul de certitudine), prin recoltarea a minim două probe de spută separate, chiar și la suspecți la care examenul radiologic pulmonar este normal și, radiologic (cu sensibilitate mare, dar specificitate redusă).

În regiunea OMS Europa,18 țări sunt considerate cu prioritate ridicată cu privire la TBC iar România se află printre ele. Ca incidență, România ocupă locul 8 în regiune cu 57,1 cazuri la 100.000 de locuitori (2021). 

Recomandări:

 Simptomatologia TBC este obișnuită și pentru alte boli; pentru a fi siguri că este vorba despre TBC, trebuie efectuate diferite analize. O persoană care prezintă una sau mai multe simptome specific, ar trebui să meargă la medic.

Pentru prevenirea eficientă a răspândirii  tuberculozei la alte persoane, bolnavii trebuie să ia următoarele măsuri:

  • să primească medicația așa cum a fost prescrisă de medic
  • să fie urmăriți în mod regulat de către medicul curant, care va monitoriza starea acestora
  • să întrebe medicul cu privire la orice îl îngrijorează
  • să își acopere gura și nasul cu o batistă atunci când tușesc sau strănută
  • să evite să se apropie de alte personae, pe durata menționată de medic
  • să-și aerisească camera în mod regulat deschizând ferestrele.

De menționat că nu există pericolul contactării bolii prin cearșafuri, farfurii sau ustensile de bucătărie, pahare, căni sau toalete.

De  obicei, după trecerea a 2-4 săptămâni de la începerea tratamentului, boala nu mai prezintă contagiozitate. 

Pacienții cu tuberculoză își pot relua activitățile cotidiene doar cu aprobarea medicului lor. 

În general, viața sănătoasă, evitarea epuizării, o dietă sănătoasă, faptul de a nu fuma și în general menținerea unor niveluri înalte de igienă – protejează oamenii împotriva tuberculozei.

Date statistice despre activitatea din Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu:

  • Număr pacienți internați cu tuberculoză în spital în anul 2022:   169 de persoane
  • Număr pacienți internați cu tuberculoză în spital în anul 2023:    51 de persoane
  • Număr pacienți consultati în ambulatoriul integrat al spitalului în anul 2022: 11.147 persoane
  • Număr pacienți consultați în abulatoriul integrat al spitalului în anul 2023:  2.581 persoane
  • Număr pacienți consultati în Dispensarul TBC în anul 2022 – 3.689 persoane
  • Număr pacienți consultati în Dispensarul TBC în anul 2023 – 944 de persoane

De menționat faptul că cifrele nu reprezintă neapărat pacienți unici, ci aceeași persoană poate să aibă mai multe internări pe parcursul anului.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică