Bătăi între elevi în școlile din Sibiu - Polițiștii spun că, înainte de pandemie, copiii „respectau normele mai ușor”
foto: arhivă

Polițiștii sibieni consideră că este nevoie să aibă loc, în continuare, activități preventive în unitățile de învățământ din județ, iar asta din cauza creșterii numărului infracțiunilor în școli, mai ales după perioada pandemiei. În primele trei luni ale acestui an, au avut loc mai multe bătăi între elevi, iar unii dintre ei au venit chiar și cu arme albe la școală. Totuși, potrivit statisticilor, cazurile sunt în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. 

Aproape 300 de activități cu caracter informativ-preventiv au avut loc, în primele trei luni ale anului, în școlile sibiene, potrivit unui raport al IPJ Sibiu ce urmează să fie prezentat în ședința ATOP de săptămâna viitoare. Polițiștii le-au vorbit elevilor despre bullying și cyberbullying, despre prevenirea traficului de persoane, a consumului de droguri, dar și despre legislația referitoare la răspunderea penală a minorilor. 

Față de primul trimestru al anului trecut, numărul infracțiunilor sesizate este în scădere, semn că acțiunile polițiștilor în școli dau roade. Anul trecut au fost sesizate 25 de infracțiuni, iar anul acesta 14. „În cursul trimestrului I al anului 2023 au fost sesizate 14 fapte penale, astfel: 13 în incinta unităților de învățământ și 1 în zona adiacentă (7 în mediul rural și 7 în mediul urban). Pe genuri de infracțiuni, situația se prezintă astfel: 8 loviri, 3 fapte de port fără drept de obiecte periculoase și 3 fapte de altă natură”, se arată în raportul IPJ Sibiu. 

Infracțiunile în școli, cum sunt bătăile sau portul de arme albe, au loc, în principal, din cauza rivalităților dintre elevi, din lipsa de educație civică, antiinfracțională și antivictimală a elevilor, manifestată prin necunoașterea legilor și a consecințelor unor fapte grave. Chiar dacă faptele penale sesizate nu au un grad ridicat de pericol, în general fiind vorba despre conflicte spontane, concretizate în cea mai mare parte în infracțiuni de loviri, unele dintre ele ar fi putut să degenereze, mai ales în situațiile de port sau folosire de obiecte periculoase. 

Polițiștii consideră că după perioada pandemiei infracțiunile au crescut. Înainte de 2020, elevii respectau regulile mai mult. „În perioada prepandemică, elevii în general manifestau un grad mai mare de autocontrol și respectau normele mai ușor, aspect care este important să îl restabilim prin activitățile preventive desfășurate în rândul lor”, spun reprezentanții IPJ Sibiu. 

Ultima oră

Comentariul meu