sibiu centru

„Trei Culori și-o Singură Credință: Românească” este proiectul prin care Consiliul Județean Sibiu promovează schimbul de bune practici din domeniul culturii și tradițiilor dintre Județul Sibiu și Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni din Republica Moldova.

În cadrul proiectului vor fi realizate vizite de studiu în cele două țări, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale, evenimente gastronomice, dar și spectacole de dansuri și muzică populară.

Astfel, timp de trei zile, între 14 și 16 iulie ac, o delegație de peste 140 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”, derulat ca parte a proiectului amintit.

Încă din anul 2017, Județul Sibiu are încheiat un Acord de colaborare cu Raionul Dondușeni, care a permis o mai bună cunoaștere a culturii și tradițiilor fiecărei părți, dar și extinderea legăturilor de colaborare cu Raioanele Criuleni și Strășeni.

„Drumul european al Moldovei trece, în mod obligatoriul prin România iar județul Sibiu se află poziționat de-a lungul acestui formidabil traseu asumat de către vecinii și frații noștri de peste Prut. Ne dorim să împărtășim din moștenirea culturală excepțională a județului nostru, să întărim sentimentul de apartenență la aceeași vatră prin acțiuni comune, care să ne permită să ne cunoaștem atât ca profesioniști, cât și ca oameni. Prin acest festival ne dorim să demonstrăm că graiul românesc nu este singurul lucru care ne leagă”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Publicul larg este invitat să participe la următoarele evenimente:

Vineri, 14 iulie:

orele 10.00 – 13.00: curtea interioară a Consiliului Județean – parada ansamblurilor folclorice din cele 3 raioane moldovenești. Expoziția meșterilor și producătorilor locali;

orele 15.00 – 17.00, Biblioteca Județeană „Astra” – simpozionul cultural „Sfântă ni-i vatra!”. Expoziție de carte, pictură și documente privind istoria comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Sâmbătă, 15 iulie: 

09:00 – 21:30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară  – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.

16:45 – 22:00, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, scena Târgului de Țară  Spectacol folcloric „Sfântă ni-i vatra!” – vor evolua 6 ansambluri tradiționale din  Moldova și „Junii Sibiului”. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sibiu.

Duminică, 16 iulie: 

09.00 – 12.30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară  – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.

Oaspeții din Moldova vor avea parte o serie de vizite de studiu în Rășinari, Tilișca, Săliște, Biertan, Valea Viilor și Axente Sever  pe tema valorificării patrimoniului local ca parte în promovarea turistică și de seminarii privind managementul cultural și bune practici din administrația publică în accesarea fondurilor nerambursabile destinate dezvoltării infrastructurii culturale.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu