nicu ștefănuță solicită comisiei europene și ministerului mediului măsuri pentru reciclarea corectă a deșeurilor în românia

Ca urmare a apariției noului reportaj Recorder care explică problemele legate de  transmiterea corectă a datelor privind gestionarea deșeurilor în România,  europarlamentarul Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE) s-a adresat atât Comisiei  Europene, cât și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu scopul de a solicita măsuri care să conducă spre o raportare corectă a reciclării.

Materialul de investigație al publicației Recorder a arătat că tot circuitul deșeurilor la nivel național  este afectat de un lanț al raportărilor greșite – de la operatorii economici care colectează deșeurile,  pana la fiecare autoritate competentă. Practic, nimeni nu controlează cât și cum se reciclează în  România, iar astfel se transmit date neverificate pe teren la Eurostat.

Prin interpelarea către Comisia Europeană, Ștefănuță a cerut asistență tehnică din partea  executivului european pentru a redresa problemele din țară și pentru a salva implementarea  Pactului verde în România.

În scrisoarea adresată Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, domnul Mircea Fechet,  europarlamentarul Nicu Ștefănuță a solicitat modificări normative prin care să se clarifice rolul și  responsabilitatea autorităților implicate în gestionarea deșeurilor în România. Mai mult, acesta a  menționat necesitatea unui control și a unui audit pentru a reda credibilitatea autorităților statului,  precum și verificări pe teren pe tot lanțul gestionării deșeurilor, în așa fel încât neregulile să fie  clarificate.

“România primește miliarde de euro de la UE pentru tranziția verde și economia circulară, care  include gestionarea deșeurilor și reciclarea. Atât timp cât există o lipsă de claritate și transparență  în rolul și responsabilitatea autorităților statului, nu pot sa vorbesc de o bună folosire a banului  european. Se impun, așadar, măsuri pentru a reda încrederea că România poate să fie de încredere, că poate respecta legislația europeană și că banii europeni nu sunt aruncați la gunoi” a declarat  Nicu Ștefănuță.

Ultima oră

Comentariul meu