Parc fotovoltaic, construit de primărie pe fosta groapă de gunoi a Sibiului 
Sursa: unsplash.com

Primăria Sibiu vrea să înființeze un parc fotovoltaic, pe fosta groapă de gunoi a orașului, compus din peste 10.000 de panouri, pentru a putea produce energie electrică din surse regenerabile astfel încât să susțină consumul energetic al municipiului. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 3 milioane de euro. 

Pe fosta groapă de gunoi a Sibiului, închisă oficial în urmă cu noua ani, va fi amenajat un parc fotovoltaic, pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, de tip solar, pentru consumul energetic al municipiului. „Terenul pe care se fac propuneri este liber de construcții, este relativ plat și are stabilitate asigurată, fără băltiri sau alte zone ce pot produce prăbușiri locale. Nu există pericol de inundații. Nu sunt parcări. Terenul propus pentru amplasare se află în extravilanul municipiului Sibiu, un teren neîmprejmuit, fostă groapă de gunoi, având suprafața de 109.275 mp. Suprafața totală ocupată c panourile solare va fi de 32.100 mp. Terenul face parte din amplasamentul fostei gropi de gunoi a municipiului, închisă oficial. Accesul se face din DJ106 și drumuri urbane din zonă”, se arată în memoriul depus de municipalitate la APM în vederea obținerii acordului de mediu. 

Instalația parcului fotovoltaic va fi compusă din 10.736 de panouri solare, așezate în șiruri paralele. Puterea instalată pe panou este de 450W, deci puterea maximă totală (curent continuu) va fi de 4.831 kW. Parcul fotovoltaic va fi împrejmuit cu un gard și se vor asigura sisteme de protecție și alarmare. 

Odată cu punerea în funcțiune a panourilor, impactul direct asupra calității aerului va fi unui pozitiv semnificativ, în sensul că emisiile de gaze cu efect de seră vor fi eliminate. „Proiectul este necesar pentru a se asigura posibilitatea valorificării energiei solare din zonă. (…) Prin realizarea proiectul se valorifică terenul actual din incinta propusă, inutilizat și inutilizabil pentru alte destinații, creându-se capacități de producere și transport optime a energiei electrice”, se arată în memoriul depus la APM Sibiu. 

Valoarea estimată se situează între 2,5 – 3 milioane de euro, iar perioada de implementare propusă este 2023-2024. 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. de ce nu panouri de putere mai mare (sunt acum si peste 600W) pentru o utilizare cat mai buna actuala si viitoare a terenului si obtinerea unei puteri mai mare in timp din aceasi suprafata (se poate extinde in timp pana la maximul oferit de teren)…