arhiva foto patrimoniu muzeul astra 4

Nouă tipuri de ateliere meșteșugărești vor fi organizate în opt locații din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în perioada 22 – 27 septembrie, între orele 11.00 și 17.00.

Printre atelierele organizate aici le regăsim pe cele de muzică și dans, olărit, ardere ceramică, confecționat unelte agricole din lemn, confecționat mobilier pentru păstrarea hranei, arhelogie și animații culturale (Jandarmul Rural). Toate acestea vor sta sub egida proiectului cultural Animă ASTRA!

„Proiectul Animă ASTRA! transmite un mesaj constructiv în contextul Anului European al Competențelor 2023 (The European Year of Skills 2023). În acest mod sunt promovați meșteri cu abilități practice și teoretice indiscutabile. Meșterii și meșteșugurile tradiționale specifice fiecărei zone constituie direcții de dezvoltare a unui turism cultural sustenabil.”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului

,,Toamna își intră în drepturi, zilele devin tot mai răcoroase, iar ciobanii își pregătesc desagii cu instrumentarul de la stână și îi pun pe măgari și cai gata pregătiți să coboare împreună cu turma spre vale. Rămân strungi fără băcițe, poieni fără oițe, izvoare fără ciopoare și se duc și nu mai vin până la Sfântul Constantin. Ajunși cu turma în sat, ciobanii se regăsesc cu cei dragi iar băieții își revăd drăguțele la locul de joc și horă, la un pahar de vorbă unde își încheie socotelile cu sătenii care au avut oile date la stână, răvășitul oilor. Sătenii îi cinstesc pe ciobanii care le-au pășunat oile, primind de la aceștia oile și brânza cuvenite în cele 4 luni de pășunat la munte.Evenimentul dedicat coborâtului oilor de la munte marca și relația rural și urban în societatea tradițională. Toamna era anotimpul târgurilor urbane, momentul în care păcurarii puteau să comercializeze produsele din laptele oilor pregătite pe timpul verii, venind cu ele în târgurile Sibiului. Instrumentarul de păstrare și prelucrare  a laptelui la stânile de odinioară are și el propria-i poveste. Acesta era confecționat din doage, de  văsarii moți, care prin peregrinările lor cu căruțele încărcate cu vase, își vindeau marfa în satele și târgurile din ruralitate. Acolo își găseau gazdele pentru perioadele în care își vindeau produsele sau pentru timpul în care reparau vasele indispensabile activităților stânelor.Astfel, vizitatorii vor putea descoperii povestea acestor obiecte, participând la atelierele de confecționare a instrumentarului de stână  dar se vor familiariza și cu practicile tradiționale de realizare și a altor modele de obiecte casnice ce sunt și azi sustenabile în gospodăria și în bucătăria contemporană.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA

Reconstituirea obiceiului coborârii oilor din zona montană, organizat în Muzeul în aer liber, în 24 septembrie, începând cu ora 12.00, este însoțit de muzică și voie bună. Spectacolul va fi prezentat de Traian Stoiță, susținut de Grupul de Muzică Tradițională Romanească „Junii”, Ansamblul Folcloric „Purtata Secașelor”, Daniela Carmen Popa, Sebastian Stan, Murdășan Codrin, Popescu Gabriel, Răulea Adrian Vasile, Grupul Folcloric „Doruri sibiene”,  Izabela Tomița, Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor, Traian Stoiță, Fanfara Neppendorfer Blaskapelle, Grup Folcloric Nunta Ciobănească Rășinari și Fluierașii din Boița.

arhiva foto patrimoniu muzeul astra 5

În perioada 22-27 septembrie 2023, interval orar 11.00 – 17.00, se vor desfășura următoarele ateliere:

– muzică și dans, 24 septembrie, stâna din Rășinari ora 12.00, Târgul de țară începând cu ora 13.00

– olăritul și confecționarea obiectelor utilitare din ceramică/metode de ardere a lutului la gospodăriile de olari din Obârșa (jud. Hunedoara) 22 – 23 septembrie și Găleșoaia (jud. Gorj), între 22 – 24 septembrie.

– confecționarea instrumentarului casnic și agricol folosit în grădina urbană în Crângul din Apuseni, 23 septembrie.

–  Confecționarea mobilierului arhaic pentru păstrarea hranei, 24 septembrie, Târgul de țară.

– animații/scenarii culturale care ilustrează personaje importante din lumea rurală în perioada secolelor XIX -XX, jandarmul rural, în 24 septembrie, pavilionul din Jina (jud. Sibiu)

-arheologie experimentală în sectorul Prelucrarea Metalelor, 22 – 23 septembrie (prelucrarea firelor textile, 22 – 27 septembrie olărit, pielărie, lemnărit).

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu