foto presa dr oncolog sus inima laura sinea

Toţi bărbaţii care au împlinit 50 de ani ar fi bine să meargă la un control la medicul urolog, pentru a preveni cancerul de prostată, al doilea ca incidenţă după cel de plâmâni, avertizează medicul oncolog Laura Sinea, de la o clinică privată din Sibiu, voluntar la organizaţia “Sus Inima”, potrivit Agerpres.

Bolnavii de cancer este bine să apeleze şi la ajutorul psihologilor

“Doresc să felicit organizatorii acestui eveniment, chiar era nevoie de o zi dedicată conştientizării afecţiunilor medicale de care pot suferi bărbaţii din lumea întreagă. (…) Cancerul de prostată reprezintă al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat la bărbaţi, după cel pulmonar. De obicei, cancerul de prostată afectează bărbaţii mai în vârstă, apare la peste 65 de ani, foarte rar boala este depistată sub 40 de ani. Printre factorii de risc, vârsta, antecedentele familiale, pacienţii care au în familie rude de gradul întâi sau doi, bolnavi de cancer mamar, de prostată, de pancreas, ştim că ei sunt la un risc mai mare de a dezvolta un cancer de prostată, faţă de populaţia generală. Un posibil alt factor de risc este obezitatea”, a declarat duminică,  medicul oncolog, Laura Sinea, voluntar la “Sus Inima”.
Laura Sinea spune că, “toţi bărbaţii cu vârsta de 50 de ani ar fi bine să efectueze un consult urologic şi screeningul pentru cancerul de prostată, iar bărbaţii care au în familie rude de gradul întâi sau doi, bolnavi de cancer de prostată, sunt sfătuiţi să înceapă screeningul la 40-45 de ani.”
Potrivit medicului sibian, la început, cancerul de prostată nu are simptome. Ulterior apare urinarea frecventă, chiar şi cea cu sânge. Când apar metastazele, deja boala a evoluat şi atunci poate afecta şi oasele.
“Diagnosticul îl punem printr-un RMN de prostată şi o biopsie”, a adăugat medicul Laura Sinea.
În opinia oncologului de la “Sus Inima”, ajutorul psihologilor este esenţial în tratarea cancerului.
“Aflarea unui diagnostic oncologic afectează atât pacienţii, cât şi familiile pacienţilor şi medicul. Şi pe mine mă afectează, pentru că lupta pacientului devine şi lupta mea. Nu este uşor să fim cu un pas în faţa bolii, nu este uşor să luptăm împreună în faţa bolii. Cum avem grija de corp, aşa trebuie să avem grijă şi de minte şi de suflet. Şi cum avem grijă? Eu încurajez toţi pacienţii să apeleze la consiliere psihologică. E foarte bine că în Sibiu au foarte multe opţiuni”, a remarcat Laura Sinea.
Medicul Laura Sinea le-a vorbit duminică, la câteva zeci de bărbaţi, strânşi cu maşini clasice şi motociclete, la prima ediţie “The Distinguished Gentleman’s Drive” (Parada distinşilor domni) din România, care a avut loc la Sibiu.
foto presa ovidiu popartan stanga andy fazekas dreapta scaled medium
Jumătate de milion de bărbaţi se sinucid pe an, în lume 
Organizată de Ovidiu Popârţan şi Andy Fazekas, parada are ca scop prevenţia asupra bolilor masculine: cancerul de prostată şi bolile psihice.
“Gentleman’s Drive este un eveniment caritabil care se întâmplă astăzi în toată lumea, mai precis în 200 de oraşe din 60 de ţări, Sibiul este primul oraş din România care a obţinut hostingul pentru acest eveniment. Scopul lui este prevenţia şi tratamentul unor boli care afectează bărbaţii atât fizic, cât şi psihic, în speţă, cancerul de prostată care este a doua cauză a mortalităţii bărbaţilor şi suicidul. Suicidul în rândul bărbaţilor este un fenomen foarte des întâlnit, cifrele spun că un bărbat pe minut moare în lume în decursul unui an”, a atras atenţia Ovidiu Popârţan.
Acesta a subliniat că, “510.000 de bărbaţi mor din cauza sinuciderii la nivel global în fiecare an. Este unul în fiecare minut.”
foto presa parada masinilor la mall selimbar scaled medium
Andy Fazekas: “Comunitatea retro din Sibiu creşte exponenţial”

“Este un eveniment foarte frumos şi util şi este pentru prima dată când organizăm aşa ceva în România, să sperăm că este un început de bun augur şi de-a lungul anilor vor participa tot mai mulţi. Comunitatea retro din Sibiu creşte exponenţial şi se pare că nu doar pe partea de maşini, ci şi de suflet. (…) Poate cel puţin pe parte de prevenţie, dar şi de tratament vom ajunge la alt nivel datorită participării şi donaţiilor”, a arătat Andy Fazekas.

Cei zece şoferi care au condus duminică maşini clasice, prin municipiul Sibiu, până la centrul comercial din comuna învecinată, Şelimbăr, sunt cei care au atras atenţia că sunt preocupaţi de incidenţa tot mai mare a cancerului de prostată şi numărul mare de sinucideri în rândul bărbaţilor.
Pe lângă cei zece şoferi din Sibiu, alţi nouă au donat sume de bani pentru “The Distinguished Gentleman’s Drive”, suma totală până acum este de peste 800 de dolari.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu