arsenie boca

Filmul documentar despre părintele Arsenie Boca a avut două proiecţii în oraş, cu toate biletele vândute, după ce Arhiepiscopia Sibiului l-a contestat şi prin aceasta i-a făcut reclamă, consideră regizorul Dumitru Budrala, iniţiatorul Festivalului Astra Film.

“Nu i-am făcut noi reclamă, dânşii (preoţii n.r.) i-au făcut reclamă”, a spus joi seara Dumitru Budrala, la Cafeneaua muzicală de la Filarmonică.

Întrebat de directorul Filarmonicii de Stat din Sibiu, Cristian Lupeş, dacă intenţionează să invite în comitetul de selecţie a filmelor de anul viitor, pe părintele Constantin Necula sau poate alt înalt prelat din Biserica Ortodoxă Română, Dumitru Budrala a spus că ar fi posibilă prezenţa unui preot, dacă va fi vorba de filme cu tematică religioasă, însă a reamintint că un documentar este un act artistic.

“Am vrut să spun că noi avem un comitet de selecție foarte profesionist și nu cred că va fi o problemă asta. Dar dacă va fi o tematică religioasă, cu siguranță”, a declarat Dumitru Budrala.

Budrala a arătat că specialiştii selectează filmele documentare la Astra Film Festival, în funcţie de valoarea lor cinematografică, nu de tema abordată.

“Dacă un film respectă regulile, adică limbajul cinematografic, dacă este de calitate  cinematografică, nu ne interesează tema neapărat și este selectat de către Comisie”, a arătat Dumitru Budrala.

Documentarul “Arsenie. Viaţa de apoi” a avut două proiecţii sold-out şa Sibiu, în 1 noiembrie şi 17 octombrie. Acest film nu a fost recompensat cu niciun premiu la Festivalul Astra Film de la Sibiu.

Contestat de Arhiepiscopia Sibiului, care ceruse interzicerea filmului, documentarul a fost lăudat după proiecţia de la Astra Film, chiar şi de un preot creştin ortodox, Zian Streza din Răşinari, unul dintre cei care l-au cunoscut pe părintele Arsenie Boca.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu