rar clarifică situația anvelopelor de iarnă. nu există sancțiuni pentru cele "all season"
FOTO Shutterstock

Nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă. În România, anvelopele de iarnă sunt obligatorii doar pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.  Registrul Auto Român clarifică într-o postare pe Facebook situația anvelopelor de iarnă și respinge teoria conform căreia posesorii de anvelope promovate comercial drept “all season” vor fi sancționați dacă folosesc acest tip de pneu în timpul sezonului rece.

TOATE anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M şi S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condiţiile specifice de iarnă prevăzute în legislaţia națională rutieră.
Obligativitatea utilizării anvelopelor de iarnă pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei a fost introdusă prin Ordonanța Guvernului nr.5/2011 de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în 2006. Aspectele privitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu au suferit modificări de la acel moment.
Prin urmare, dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S NU EXISTĂ SANCȚIUNI!
Registrul Auto Român vă recomadă să nu ignorați importanța anvelopelor de iarnă în sezonul rece, deoarece acestea sunt concepute ca la o temperatură de sub 7-8 grade Celsius să rămână moi, spre deosebire de cele de vară, pentru a păstra aderența la carosabil.
Îniante de a monta anvelopele, vă recomandăm să verificați anul fabricației (DOT) și adâncimea profilului. Dacă anvelopele au o vechime de peste 4-5 ani, solicitați părerea unui specialist, care să observe dacă există urme specifice de uzură.
Este important de știut că o anvelopă de iarnă, aflată în condiții optime, crește aderența pe carosabilul acoperit cu zăpadă și scade distanța de frânare.
Precizăm că amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă, în condițiile specificate de lege, se încadrează în clasa a IV-a de sancţiuni (9-20 puncte-amendă), adică între 1.305 şi 2.900 de lei. În plus, polițiștii rutieri pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Pt d nul Bârsan….mai documentează te…. înainte să scrii tâmpenii sau prostii în articol…. Există și anvelope de vară M+S cu fulg și 3 piscuri de vară Dacă nu crezi… îți dau un indiciu… Există un tip de anv Anv Bf Goodrich KO 2 All terain ( marcă americană cumpărată de Michelin in 2010)Iar pt cultura ta generală și vara există la munte noroi…mud( M) și zăpadă snow ( S) Alt indiciu…Bâlea lac Mie nu-mi trebuie facultate ca tine să cunosc aceste lucruri Am doar liceul cu bac…??