psd sibiu: "porcii crescuți în gospodăria țărănească pot fi comercializați" (c.p)

Ministrul Florin Barbu, în urma discuției purtate cu premierul Marcel Ciolacu, i-a convocat pe responsabilii din ANSVSA și zootehnie pentru a clarifica normele de aplicare a legii care reglementează creșterea și comercializarea porcului. Ministrul Agriculturii le-a cerut ca Normele de aplicare a Legii nr. 122/2023 să specifice clar faptul că oamenii vor putea să comercializeze porcii crescuți în propriile gospodării.

Ca măsură de prevenire și de combatere a pestei porcine africane, înainte de a părăsi gospodăria în care a fost crescut, fiecare animal trebuie inspectat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), care va completa o fișă de examinare clinică. Consultația și eliberarea adeverinței sunt gratuite, pentru persoanele fizice.

Am crescut în Mărginimea Sibiului, cunosc foarte bine realitatea din teren și cât de important este să poți să crești în gospodăria ta porcul într-un mod sănătos sau să cumperi un porc crescut la țară, într-un mod ecologic, pentru a avea o hrană sănătoasă.

PSD a respectat întotdeauna țăranul român, a implementat măsuri bune pentru agricultorii români, a sprijinit producătorii români, prin politicile implementate. În aproape toate țările Uniunii Europene, aceste practici de creștere în gospodării și vânzare a animalelor sunt interzise de mult timp. România are un specific aparte, o tradiție în creșterea porcilor în gospodării proprii, motiv pentru care susținem continuarea acestei activități, asigurându-ne, prin medicii veterinari, că nu există riscul propagării pestei porcine.

Ultima oră

Comentariul meu